Prošlog vikenda, 8. i 9. prosinca, u starom gradu u Višnjanu, unutar prekrasnog ambijenta palače Sinchich, održan je peti Međunarodni festival pjenušaca. Ova eno-gastro manifestacija pokrenuta je 2017. godine, ali nažalost, zbog dobro poznatih razloga, 2020. i 2021. godine nije se održala. Termin održavanja festivala izvrstan je jer pada upravo u predblagdansko vrijeme, kada su pjenušava vina vrlo tražena.

U posljednjih deset godina, zapravo od 2013. godine i našeg ulaska u EU, kultura ispijanja pjenušca u Hrvatskoj je značajno porasla. Danas možete u svim hrvatskim vinskim regijama pronaći dobar pjenušac, bilo da je dobiven metodom vrenja u tanku ili tradicionalnom metodom vrenja u boci. Važno je istaknuti da se posljednjih deset godina regija Bregovita Hrvatska, posebice Plešivica, ističe po proizvodnji pjenušaca. Ova regija, koju mnogi nazivaju Hrvatskom Šampanjom, te regije Zagorje-Međimurje pa čak i Moslavina, postale su prepoznatljive po kvalitetnim pjenušcima.

U ukupnoj svjetskoj proizvodnji vina, pjenušava vina zauzimaju više od 10 % udjela, pri čemu se više od 80 % proizvodi u Europi. Također, podaci pokazuju da je prodaja pjenušavih vina na svjetskoj razini najbrže rastući segment trgovine vinom. Vodeće europske zemlje u proizvodnji pjenušaca su Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka, a u posljednje vrijeme i Engleska. Za razliku od tih zemalja, kod nas su vinarije koje se isključivo posvećuju proizvodnji pjenušaca vrlo rijetke. Većini vinara pjenušac je pretežno dodatak glavnom izvoru prihoda, mirnim i suhim vinima.

Misal Istra je najbolje ocijenjeni pjenušac festivala

Jedna od rijetkih iznimki na hrvatskoj vinskoj sceni su već Pjenušci Peršurić, vinariju koju vrlo uspješno vode sestre Katarina i Ana. Pjenušci Peršurić prisutni su na tržištu s 12 etiketa različitih pjenušaca, a njihov pjenušac Misal Istra ove je godine proglašen najboljim na višnjanskom festivalu. Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je 24 uzorka dobivenih tradicionalnom – champenois metodom vrenja u boci te 15 uzorka dobivenih charmat – metodom vrenja u tanku. Predsjednik ocjenjivačke komisije bio je prof. dr. sc. Borislav Miličević s Osječkog prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

U kategoriji „charmat“ dodijeljene su četiri zlatne diplome, devet srebrnih i dvije brončane a titulu je otišla u Austrijsku regiju Burgenlad u gradić Uzlop/Oslip koji je nastanjen većinom Gradišćanskim Hrvatima. Pobjednički pjenušac zove se „Jana“ i dolazi iz vinarije Weingut Schruiff. U kategoriji „champenois“ ove godine imali smo najbolje uzorke do sada, tako da je komisija podijelila 22 zlatne i samo dvije srebrne medalje, a kako sam naveo Šampion sajma je Misal Istra.

U kategoriji charmat dodijeljene su četiri zlatne diplome, devet srebrnih i dvije brončane, a titulu je osvojio pjenušac Jana iz vinarije Weingut Schruiff, smještene u austrijskoj regiji Burgenland u gradiću Uzlop/Oslip, koji je nastanjen većinom Gradišćanskim Hrvatima. U kategoriji champenois ove su godine zabilježeni najbolji uzorci do sada. Komisija je podijelila 22 zlatne i samo dvije srebrne medalje. Šampion sajma je Misal Istra.

Vođena degustacija: Misal Istra vs. Bjana Cuvee Prestige

Kao i svake godine, imao sam priliku održati vođenu degustaciju na kojoj smo šampionski pjenušac usporedili s pjenušcem iz značajne europske zemlje. Na prvom smo festivalu šampiona uspoređivali sa šampanjcem, drugom s cavom iz Katalonije, trećem s talijanskom franciacortom, četvrtom s pjenušcem iz Engleske. Ove je godine na red došla susjedna Slovenija. Misal Istru smo ukrstili s dostojnim protivnikom Bjana Cuvee Prestige iz vinarije Bjana iz Goriških brda. Radi se o pjenušcu koji je uvijek iz jedne berbe (millésime). Grožđe za njegovu proizvodnju dolazi isključivo iz starih vinograda. Prerada baznog vina odvija se u francuskim barrique bačvama, a vino odležava sedam ili osam mjeseci. Sorte grožđa su Chardonnay (50-70%) i Ribolla Gialla (30-50%), a odležavanje na talogu traje minimalno 42 mjeseca.

Misal Istra je pak jedan od najboljih pjenušaca sestara Peršurić  i dobiva se od Malvazije istarske iz tri berbe 2009, 2010 i 2011 a bazno vino nakon berbe prođe maceraciju od 7 dana, te potom odležava šest mjeseci u hrastovim bačvama. Nakon toga vino je provelo na kvascima 10 godina. Krasi ga fina zlatna boja sa tamnijim rubovima , bistar je i djelomično gust a iz čaše izviru brojni sitni mjehurići koji traju veoma dugo. Miris je fin i ugodan te se na prvo mirisanje javljaju note zrelog voća poput marelice i kruške a prati ih nota korice kruha i svježe pečenog brioša.

Misal Istra jedan je od najboljih pjenušaca sestara Peršurić, dobiven od malvazije istarske iz tri berbe: 2009., 2010. i 2011. Nakon berbe, bazno vino prolazi kroz maceraciju od sedam dana, a potom odležava šest mjeseci u hrastovim bačvama. Vino je na kvascima provelo deset godina. Krasi ga fina zlatna boja s tamnijim rubovima, bistar je i djelomično gust, s brojnim sitnim mjehurićima koji traju veoma dugo. Miris je fin i ugodan. Na prvo mirisanje javljaju se note zrelog voća poput marelice i kruške, a prati ih nota korice kruha i svježe pečenog brioša.

Vino je deklarirano kao brut, što znači da nije potpuno suho. To mu na njegovo robusno tijelo savršeno paše. Djelomično je toplo i mekano. S druge strane krasi ga ugodna svježina, ukusan je i veoma mineralan, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražen, a okus u ustima poprilično je trajan. Vino je harmonično, lijepo se pije i ukusno je. Na aftertasteu javlja se bijelo voće, harmoničan je i u pravoj formi za trošenje. Eo-gastronomski izvrsno prati topla predjela, preporučio bih ga uz tjesteninu s bijelim tartufima.