U Veroni se održava jedan od najvažnijih vinskih sajmova u svijetu. Posjetili smo ga zajedno s istarskim vinarima, članovima udruge Vinistra i vratili se doma bogatiji za nova iskustva i trendove vinske scene.

Edukacija, promocija i svakodnevno usavršavanje istarskih vinara, neki su od glavnih ciljeva udruge Vinistra koja okuplja gotovo sve istarske proizvođače vina. Održavanje jednog od najvažnijih svjetskih vinskih sajmova, Vinitalyja, bio je odličan razlog za okupljanja vinara i odlazak na dvodnevno studijsko putovanje.

Predsjednik udruge Vinistra, Nikola Benvenuti ističe kako je važan dolazak istarskih vinara na ovakav sajam. Iako se ove godine ne pojavljujemo kao izlagači, dobro je pratitit trendove u vinarstvu u svijetu, ne samo u Italiji. Iako je ovo više talijanski sajam nego svjetski, ima ovdje i velikih svjetskih proizvođača. A gosti dolaze iz cijelog svijeta. Većinom su to poslovni gosti tako da ima puno majera, distributera, uvoznika, vlasnika restorana.. Ako mogućnosti budu dopustile, definitivno bi trebalo planirati u budućnosti da se i Istra kao regija prezentira na jednom ovakvom sajmu.

Jedan od najvažnijih svjetskih vinskih sajmova

Oko 4500 izlagača iz dvadesetak zemalja predstavilo se nakon dvogodišnje pauze u Veroni. Proizvođači iz svih talijanskih vinskih pokrajina, a tu je i međunarodni kutak, na kojem bi se iduće godine mogli naći i istarski vinari.

Matijaž Žigon, koordinator Vinitalyja za Tursku i Alpe-Adria regiju ističe kako oni prate rad Vinistre i kako bi voljeli da se na sajmu predstave i istarski vinari. Ističe kako bi to bilo jako dobro za cijelu regiju, ne samo za promociju vinara već cijele Istre kao turističke destinacije.

S vinarima se na studijsko putovanje uputio i sommelier Emil Perdec. Ističe kako je Vinitaly uz dusseldorfski PoWein jedan od najznačajnijih vinskih sajmova u Europi. Italija je jedinstvena zemlja. U dvadeset zemljopisnih regija, svaka radi vino. Širina onoga što se ovdje može kušati je nevjerojatna. Ljudi rade sjajna vina i definitivno se uvijek može vidjeti nešto novo. Neophodno je da naši vinari kušaju vina iz drugih regija, iz drugih dijelova svijeta jer samo na taj način će sa svojim vinima biti bolji, kvalitetniji i moći će pratiti trendove.

Na Vinitaliju je ove godine predstavljena i malvazija. Radi se o projektu Mit o malvaziji na kojem su uz talijanske i grčke, jedan od partnera i istarski LAG središnja Istra. Tako su se ove godine, uz brojna svjetska vina, pile i istarske malvazije. Nubia Tagliaferro iz Lokalne akcijske grupe Del Ducato ističe kako je cilj projekta promicanje vina malvazije. Želimo stvoriti međunarodnu mrežu, posvećenu malvaziji. Krećemo s tri područja na kojima se ona proizvodi, ali otvoreni smo i za ostale. Napraviti ćemo povijesno istraživanje kako bismo rekonstruirali povijest; krenuvši od Monemvazije, luke odakle se malvazija preko Venecije prošila po cijelom Mediteranu.

Osim posjeta Vinitalija, bila je ovo odlična prilika za upoznavanje lokalnih proizvođača vina. Istarski vinari obišli su punionicu pjenušca i proizvođače pjenušca te povijesno sjedište bratstva prosecca. Naš je domaćin bio enolog Luca Dal Bianco. Ističe kako smo ovdje pozvani jer je prosecco poznat u cijelom svijetu. Naš cilj je valorizirati ovo područje. Prosecco nije samo brend, proizvod ili mjehurić, on je puno više. Pozvali smo vas da vam pokažemo naše područje. Conegliano Valdobbiadene ima važnu povijest i sklonost prema vinogradarstvu. Glera se ne uzgaja samo za proizvodnju Prosecca Conegliano Valdobbiadene, već i drugih sorti.

Ivan Marić, direktor Vinistre naglašava kako je svako novo iskustvo jedna nadogradnja i kako je ta razmjena iskustva vrlo bitna. Dodaje kako se ovakvim putovanjima želi potaknuti vinare da više komuniciraju, ali i da se povezuju s Italijom i susjednim zemljama koje su uspješne u proizvodnji vina.

Posjetili jednu od proizvodnji zadruge Conegliano e Vittorio Veneto. Zadruga je osnovana 1959. godine, a ovdje se odvija prerada u pjenušavo vino, od procesa izrade do punjenja u boce. Kapacitet prerade u pjenušavo vino je 20.000 hektolitara. Puni 80.000 boca dnevno, odnosno 17 milijuna boca na godinu.

Istra i Italija geografski, povijesno i enološki su vrlo bliske, stoga je posjet susjednim kolegama svakako važan kako bi bili u korak s trendovima. Svoje pjenušce Istrijanima je predstavio Luigi Stramare iz Vinarije Gemin. Mi smo povijesno gospodarstvo. Već treću generaciju proizvodimo isključivo Valdobbiadene DOCG. Proizvodimo oko 500.000 boca, 70% za talijansko, a 30 % za inozemno tržište. Dio grožđa dolazi iz vlastitih vinograda, a dio od drugih vinara. Mi smo obiteljsko gospodarstvo, brat sestra i ja pratimo cijelu proizvodnju. Obrađujemo zemlju i proizvodimo naše proizvode sa strašću, kako su nas učili naši roditelji, bake i djedovi.

Obilazak smo završili posjetom povijesnom sjedištu bratstva prosecca koje je od velike važnosti za prosecco. Ovdje nas je dočekao Nicola Menin. 1946. godine, nakon rata pet mladića je pokušalo spasiti teritorij od siromaštva. Podučavali su poljoprivrednike i seljake, koji su htjeli pobjeći u Ameriku. Uvjerili su ih da ostanu, jer je postojao projekt prosecco. Radi se o priči koja počinje u Rimu, prolazi kroz Veneciju, te uključuje praktički cijeli Mediteran. I Istra je bila ključni dio ove priče. Kao što je Steve Jobs osnovao Apple u garaži, tako je unutar ove špilje pet momaka razvilo proizvod koji je danas poznat u cijelom svijetu.

Na kraju puta broje se samo pozitivna iskustva. Istarski proizvođači na dvodnevnom su studijskom putovanju razmijenili iskustva s talijanskim kolegama i kušali brojna vina. Osim upoznavanja kolega vinara iz drugih zemalja, studijski je posjet istarskih vinara svakako urodio plodom. Osim što su i sami bogatiji za nova iskustva, istarska su vina i vinska tradicija predstavljeni na mjestima kojima su prošli.