Edukacija je izuzetno važan faktor uspješnosti i kvalitete u svim uslužnim djelatnostima, posebice u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. U tim branšama, već nekoliko godina imamo manjak kvalitetne radne snage. Za to smo, zapravo, sami krivi. U više od trideset godina ugostiteljske karijere, svjedok sam sustavnog podcjenjivanja ovih zanimanja u našim krajevima. Kuharski se dio, zahvaljujući televizijskim emisijama natjecateljskog karaktera, donekle poboljšao, dok je uslužni, konobarski dio još uvijek dosta podcijenjen. Vrlo često ste i sami mogli čuti kako se “konobarenje” stavlja u negativan kontekst u razgovorima.Također, treba spomenuti podcjenjivanje struke od strane raznih poslodavaca, koji su često mudro zborili u stilu: “Ako ti  ne želiš raditi za …, ima njih troje koji hoće.”

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera, FOTO: Hrvatski sommelier klub

Dobar konobar je stručna osoba, širokih pogleda i dobre socijalne inteligencije, ljubazan i nadasve gostoljubiv. Sommelier je zapravo nadogradnja na dobrog konobara koji mora imati sve spomenute karakteristike, redovito i kvalitetno se educirati na polju enogastronomije, vina, destilata, kave, čaja, piva i svega ostalog što mu je potrebno za poslovanje. Hrvatski sommelier klub (HSK), od svog osnutka, davne 1993. godine, provodi kontinuiranu edukaciju kadrova u četiri razine po programu koji je usklađen s Međunarodnom udrugom sommeliera (Association de la Sommellerie Internationale). Najbolji način pokazivanja znanja sommeliera su natjecanja, a HSK već dugi niz godina organizira državno prvenstvo sommeliera, ali i regionalna natjecanja.

FOTO: Hrvatski sommelier klub

Istra i Kvarner su svojevrsna sommelierska lokomotiva u našoj zemlji, pa su tako u našem kraju organizirana prva državna, ali i regionalna natjecanja. Doajeni sommelierske kulture na ovim prostorima su Josip Tariba, Dušan Černjul, Franko Lukež i današnji predsjednik HSK-a Veljko Ostojić. Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, prepoznali su potrebu za podizanjem ove branše na viši nivo. Generacija koja je slijedila kasnije, predvođena Danijelom Kramarić, Sandijem Parisom, Nenadom Kukurinom, te mojom malenkosti, nastavila je kvalitetno raditi i dalje. Rezultati su svake godine sve bolji. Velike zasluge ima i legendarni Trieštin Sergij Cesar, koji je odgojio generacije sommeliera u cijeloj regiji. S 87 godina, još uvijek je aktivan.

Početak proljeća tradicionalno je rezerviran za regionalno prvenstvo Istre i Kvarnera za sommeliere. Ono je započelo 5.ožujka s eliminacijskim dijelom u Opatijskom hotelu Ambasador. Natjecala su se 13 kandidata u tri discipline: ispitu znanja, opisu jednog crnog vina te pismenom ispravku vinske liste. Završnica je održana u ponedjeljak, 25.ožujka u Svetvinčentu, u jedinstvenom impozantnom ambijentu dvorca Morosini Grimani. Dvorcem upravlja vrijedni tim mladih ljudi, predvođen direktoricama Natalijom i Nives, a i direktor TZ Svetvinčenat Dean Pustijanac nam je pružio veliku podršku.

FOTO: Hrvatski sommelier klub

Završnica je započela s polufinalnim dijelom u jutarnjim satima, gdje su natjecatelji morali riješiti zahtjevan ispit znanja, potom sljubiti jedno od tri ponuđena vina s kozjim sirom sa stancije Kumparička, koji je bio preliven karamelom od kozjeg mlijeka. Nakon toga, trebali su prepoznati 12 slika na kojima su se nalazile poznate ličnosti, građevine i položaji iz svijeta vina. Na samom kraju, kandidati su trebali kušati četiri čaše crnog vina te pokušati pogoditi sortu grožđa i poredati vina od najmlađeg prema najstarijem.

Komisija je zbrojila rezultate te proglasila tri finalista: Igor Klarić, Josip Orišković i Martina Škarica. Zanimljivo je da su Igor i Josip i lani bili u finalu, a pobijedio ih je Martinin kolega Mate Negulić iz hotela Ikador iz Ikera. Sva tri natjecatelja odradila su solidan nastup. Nitko nije briljirao i vidjelo se da će nijanse odlučiti pobjednika. Trema je bila vidljiva kod svih troje natjecatelja.

FOTO: Hrvatski sommelier klub

Discipline su bile standardne za finale. Prvo su morali poslužiti bocu pjenušavog vina komisiji, Blanc de Moi, vina Laguna iz berbe 2017. Potom, usmeno ispraviti vinsku kartu koja je sadržavala greške, a sommelier ih je morao detektirati te ispraviti. Primjerice, refošk Cedera, 2021, vina Diković, Filipana, Hrvatska Istra, trebalo je prepoznati da se jedan od najboljih refoška u Hrvatskom dijelu Istre ne zove Cedera nego Carnera. Nakon toga, slijedila je centralna disciplina svakog sommelierskog finala, dekantiranje butelje crnog vina. Sommelier je morao ispravno poslužiti jedan od najboljih Istarskih cuveea Clemente iz berbe 2017, vinarije Damjanić iz Fuškulina. U ovoj se disciplini kandidatu postavlja i trik pitanje na stranom jeziku, koje je glasilo: Kako se zove vinska manifestacija koja se već dugi niz godina održava u Svetvinčentu? Odgovor je znao samo jedan kandidat, Fešta mladega vina.

FOTO: Hrvatski sommelier klub

Predzadnja disciplina bila je pogađanje na slijepo iz crnih čaša tri vina i tri destilata. U čašama su se nalazile tri malvazije iz berbe 2021, iz Španjolske, Italije i Srbije, dok je kod destilata bio Aurin Amaro, vinjak od Siljana iz Šegotići i Badelova Šibenska travarica. Nakon što je svaki natjecatelj završio svoj nastup, zajedno su odradili zadnji zadatak. Zadatak je bio rastočiti malu bocu pjenušca 0,375 l, Misal brut, pjenušci Peršurić, u četiri čaše.

FOTO: Hrvatski sommelier klub

Finale je bilo napeto i veoma zanimljivo te je još jednom pokazalo svu draž sommelierskih natjecanja. Prvo mjesto odnijela je Martina Škarica, Igor Klarić bio je drugi, a Josip Orišković treći. Zanimljivo je da je 2017. godine na prvenstvu koje se održalo u Brtonigli pobijedio Marko Škarica, Matinin brat. Po prvi put, imamo brata i sestru koji su se okitili ovim vrijednim naslovom najboljeg sommeliera Istre i Kvarnera.

FOTO: Hrvatski sommelier klub