Berba grožđa, jedna od značajnijih faza u proizvodnji vina u rujnu je uglavnom obavljena. U Istri se počelo brati još u kolovozu, a zadnji grozdovi terana ubrani su prvog tjedna u listopadu. 

Vinogradari su ove godine solidno obavili posao. Zaštita lisna mase bila je dobra, grožđe uglavnom zdravo, a ono malo suše nije bitno utjecalo na lozu. Berba je nešto kasnila, a kakvoća grožđa i ove jeseni neujednačena. Brali su rodbina, prijatelji i dovoljan broj težaka. Trgadba kao turistička ponuda Istre uglavnom je izostala.

Zdravo grožđe s dobrim odnosom sladora i kiselina trebalo bi se pretvoriti u dobro vino. Sada će o moštu, kasnije i vinu skrbiti podrumari.

U Istri uz vrsne znalce, profesionalce, koji raspolažu s nešto manje od tri tisuće hektara, vlasnici gotovo 1 500 hektara vinograda prave vino po starinskoj tehnologiji. Zovu ga domaće vino, neki mu tepaju vino vero. Od konobe do konobe kakvoća je vrlo neujednačena, a svaki podrumar kaže da su baš iz njegove konobe najbolji teran i malvazija.

Sve je manje vinograda, vina, ali i pilaca. Dvadeset i dvije litre popije svaki stanovnik Hrvatske pri čemu nam pomognu i brojni turisti. Naravno da uvozimo i vino i to dvije trećine od u nas proizvedenih 760 tisuća hektolitara. Istra je od nekada trideset i tri tisuće hektara danas dospjela na tek nešto više od četiri tisuće hektara.