Cvijet mendule znak je da se zima približava kraju, a kako bi takvih znakova bilo što više pobrinuo se LAG Južna Istra. Kad mendule procvitaju projekt je koji će obogatiti jug poluotoka stablima mendula koje će biti zasađene na javnim površinama općina i gradova.

Jug istarskog poluotoka bogatiji za 250 sadnica badema

U Vodnjan, u sjedište LAGa Južne Istre stiglo je 250 sadnica mendula. Projektom Kad mendule procvitaju žele promovirati voćku koja je nekad bila puno zastupljenija na našem području. Pristigle voćke zasadit će se na javnim površinama jedinica lokalne samouprave koje su osnivači i članovi LAG-aa. Voditeljica LAG-a Južna Istra Moira Drandić Pauro ističe kako su kroz projekt htjeli promovirati i očuvati lokalne voćke koje su nekad bile prisutne na području cijele Istre. Svaka korta imala je bar jedno stablo mendule stoga želimo osvijestiti javnost o njezinoj važnosti za naše područje. Zahvaljujući ovom projektu koji je sufinancirala istarska županija kroz Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava udrugama, područje južne Istre biti će bogatije za 250 stabala maslina.

Badem porijeklom iz Bliskog istoka

Iako je badem biljka Sredozemlja, kod nas se zbog premale proizvodnje veliki dio uvozi, većinom iz Turske koja je najveći proizvođač. Agronom Gordan Trojanović iz Rovinja pojašnjava kako je badem porijeklom iz Bliskog istoka, ali kod nas je zastupljena od davnina. Kod nas nije nikad bilo nekih većih nasada, ali ta je voćka uvijek bila prisutna u okućnicama ili na rubnim dijelovima poljoprivrednih površina. Danas ima naznaka podizanja ozbiljnijih nasada na našem području. Mislim da je slabo zastupljena, trebala bi biti puno više jer komercijano mendula ima jako veliki potencijal.

Sadnja mendula započela je uz pjesmu u rovinjskom dječjem vrtiću Neven. Ravnateljica dječjeg vrtića Neven iz Rovinja ističe kako su djeca bila pripremljena na sadnju badema u dvorištu vrtića. Vrtić ima veliko dvorište u kojem ima puno stabala koja su zasađena upravo kroz ovakve akcije. Djeca će pratiti njihov rast i preuzeti obavezu da se o njima brinu. Ovo je jedna jako dobra aktivnost i poticaj da djeca stvaraju zeleno okruženje u prostoru svog vrtića, a dobivaju i neke navike koje će koristiti u svom svakodnevnom životu.

U Vodnjanu su mendule zasađene u dvorištu osnovne škole. Učenici su pomogli u njihovoj sadnji. Barbara Buršić-Križanac, ravnateljica Osnovne škole Vodnjan naglašava važnost dodira učenika s prirodom. Shvatili smo kako učenici uživaju u našem školskom dvorištu i kakoj e potrebno nadopuniti ga. Kroz projekt smo dobili sadnice mendula i one se upravo sade na lokaciji gdje planiramo nastaviti s voćnjakom. S obzirom da imamo školsku zadrugu, moći ćemo te plodove koristiti.

Podizanje nasada u Istri

Veseli podatak kako se istarski poljoprivrednici odlučuju na podizanje nasada. Obitelj Lupić iz Bala, uz ostale voćke ima i nasad mendula. Nasad od 600 badema uskoro planiraju proširiti. Elena Lupić govori nam kako je badem vrlo tražen na tržištu, što se vidi po količini koja se uvozi. Nije lako doći do ploda, treba proći određeno razdoblje kako bi one došle u rod. Mi smo se većinom orijentirali na te domaće kulture jer smatramo da ono što kod nas raste od davnina, to je jedino što stvarno može i uspjeti. Sve što smo dosad proizveli, ima svog kupca. Kad dođemo u puni rod, plasman nam je siguran. Puno se traži sam plod koji se koristi za jelo, ulja, kolače, a može se koristiti i sama ljuska u proizvodnji peleta.

Važnost pravilne sadnje

Kao kultura, mendula nije zahtjevna. Pravilna sadnja omogućit će brži razvoj stabla. Gordan Trojanović ističe kako je za sadnju potrebno iskopati rupu dubine 80 centimetara te širine 1,2 puta 1,2 metara te dodati stajskog gnoja ili stallatica, odnosno hidratiziranog stajskog gnojiva. Prethodno bi svakako bilo poželjno napraviti analizu tla na temelju koje se određuje količina potrebnog hranjiva koje je prilikom sadnje potrebno biljci. Kako bi se izbjegli proljetni mrazevi, preporuča se sadnja kasnocvatućih sorti. Jedne od zastupljenijih ili preporučenih sorti za naše područje su Texas, Nonpareil, Ferragnes, Ferraduel te samooplodne Tuono, Tuito. Ako se ide na neki ozbiljniji nasad treba odabrati sorte koje imaju čistu jezgru jer konditorska industija traži čisti plod. Kod samooplodnih se javlja dupla jezgra, što za takvu proizvodnju nije preporučljivo. – pojašnjava Trojanović.

Kad mendule procvitaju više nije važno o kojoj se sorti radi. One su radost za oko nakon zimskog sivila i nagovještaj proljeća i buđenja prirode. Moira Drandić Pauro dodaje kako nastavljaju raditi na obnovi bioraznolikosti koju promoviraju kroz te voćke, kao i na poticanju kružne ekonomije koja se također može primijeniti. Sve to u cilju poboljšanja života na našem području.