Kaldir je naš najveći i najraznolikiji voćnjak. Ondje se gaji nekoliko sorata jabuka, krušaka, marelica i nadaleko poznate rane kaldirske trešnje.
Na u travnju cvjetnoj Kaldirštini, gdje je gotovo svaki četvorni metar pretvoren u voćnjak posebno se ponose starinskim sortimentom nekoliko voćnih vrsta. Za voćarstvo su zaslužni vrijedni ljudi. Kakvoći na dobro uređenim parcelama uz domaći sortiment pogoduje i klima, jedinstven mikroklimat.
Malo ćemo sa našaliti. Ako ne možete prodati voće, vino, med ili ulje kažite da je iz Kaldira i brzo će do kupca. Možete to učiniti prvi i zadnji put jer kaldirski fruti su samo iz Kaldirštine.
Voće se prodaje od riječke Veletržnice preko pazinske, porečke i pulske tržnice. Može se, istina ne svaki dan, kupiti i pod kaldirskim zvonikom na fešti ili Placu od fruti.
Pčele su neophodne na cvjetnoj Kaldirštini. Bez njih nema kvalitetna oprašivanja, a uz one Kaldirca Vinka Dantinjane dolaze i iz okolnih brijegova i dolina. Vrijedni su Kaldirci, ali pčele su ipak veće radilice.
Da iz Kaldira ne odete žedni pobrinuli su se vinogradari. Četiri OPG-a gaje lozu i proizvode vino visoke kakvoće.
Bili smo u selima Kaldirštine. Hvala ljudima koji su unatoć velikoj zauzetosti izdvojili malo vremena za nas. Rekoše nam kako je kraj još ljepši u vrijeme jeseni, kada će imati još manje vremena.