Ako ovog proljeća razmišljate o sadnji voćke predlažemo vam smokvu. Izbojak uz postojeće stablo stare smokve lako će vam se primiti, te ste sigurni koju ste sortu posadili. Nećete trošiti vrijeme ni novce na zaštitu. A što je s orezivanjem?

Neki i danas dvoje orezati ili ne orezati smokvu. Zagovornici ne rezidbe kažu – rizati smokvu – vrag je to nikad vidija. Oni drugi, ako ćeš imati kvalitetan urod oreži.

Smokva će imati urod i bez rezidbe, međutim rezidbom djelujemo na veličinu i kakvoću plodova, na kondiciju stabla, pa i svoju komociju. Plodove ćemo brati sa zemlje, stablo će biti nisko i lijepo oblikovano. Tako kaže struka. Podsjeća da je smokva visokorodna voćka, neke daju plodove i dva puta godišnje. Sve to reguliramo rezidbom. Preporučljivo je krenuti od vrha prema dnu. 

 Smokva ne voli jake rezove. Debele grane teško zacjeljuju.

Blizu Vodnjana nalazi se jedan on većih plantažnih nasada smokava u Istri. U smokviku se nalazi više od 200 smokava sortimenta bjelica, petrovka i sušica. U rano proljeće će se odstranit vodopije izboje uz panj i razrijediti grane zbog prozračnosti.

Smokvu ne treba, barem za sada prskati, oprostit će vam za nešto slabiju rezidbu i uvijek će vas nagraditi slasnim plodovima. Koliko je važna za nas u Istri govori i podatak da se kolovoz, 8.mjesec, mjesec smokava, zove SMOKVENJAK.