Na Gortanovom brijegu kraj Pazina održan je prvi Regionalni dan u sklopu projekta TESTEAT, koji povezuje gastronomiju, edukaciju i turizam s ciljem stvaranja održive i inovativne eno-gastronomske ponude. Događaj u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI d.o.o. okupio je istarske chefove, proizvođače i edukatore koji su kroz kreativne interpretacije tradicionalnih jela pokazali kako se autentičnost i suvremeni prehrambeni trendovi mogu uspješno spojiti u jedinstveno gastronomsko iskustvo.

FOTO: Agencija za ruralni razvoj Istre

Na Gortanovom brijegu održan je prvi Regionalni dan, pilot-događaj u sklopu međunarodnog projekta TESTEAT – Unaprijeđenje nasljeđa enogastronomije za uspostavu i širenje održivog turizma, u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre, vodećeg partnera projekta.

Cilj događaja bio je promovirati održivu, inovativnu i integriranu eno-gastronomiju regije te potaknuti umrežavanje proizvođača, ugostitelja, edukatora i drugih dionika koji sudjeluju u razvoju regionalne turističke ponude.

Inovativna interpretacija tradicije

Sve izraženiji trend posebnih prehrambenih potreba – od medicinskih intolerancija do svjesnih izbora potrošača – bio je polazište za osmišljavanje suvremenih interpretacija tradicionalnih jela. Kroz radionice, degustacije i show-cooking nastupe predstavljena su inovativna jela prilagođena različitim prehrambenim režimima, pri čemu je naglasak stavljen na lokalne namirnice i održive prakse.

FOTO: Agencija za ruralni razvoj Istre

Posjetitelji su imali priliku kušati niz kreativnih jela. Restoran San Rocco predstavio je tartar od kozlića s majonezom od maslinova ulja i kremom od žumanjka te terinu od kozlića s domaćom šalšom, u verzijama bez glutena, laktoze i dodanih šećera. OPG Matija Horg pripremio je prženu palentu s dimljenom salsom i medunom te salatu od tomatilla, pripremljenu u skladu s veganskim i vegetarijanskim principima, bez dodanih šećera. Chef Robert Perić oduševio je goste rižotom s kremom od graška i smokvama, prilagođenim veganima i osobama osjetljivima na gluten, te desertom bianco mangiare s umakom od špinata i bijele čokolade uz pirjano voće, prikladnim za vegetarijance. Posebnu pozornost privukla je i tradicionalna istarska supa u nekoliko varijanti, koju su pripremili profesor Tihomir Horvat i učenici Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, prilagođavajući je različitim prehrambenim potrebama posjetitelja.

FOTO: Agencija za ruralni razvoj Istre

Uz kulinarske prezentacije, sudjelovali su brojni istarski proizvođači i OPG-ovi; OPG Carić – Artisana (brašno i pašta), Mljekara Latus d.o.o. (sirevi), Pčelarstvo Ferenčić (med), Konfin – Poljoprivredna zadruga – Udruga maslinara Istre (maslinovo ulje), Budak Produkt j.d.o.o. (suhomesnati proizvodi), Kampanjola (eko pivo), Obrt Horg (povrće), Vina Rossi, Tomaz vina te AZRRI d.o.o. Pazin (suhomesnati proizvodi od autohtonih pasmina).

Povezivanje gastronomije, edukacije i turizma

Direktor AZRRI-ja Igor Merlić istaknuo je važnost očuvanja autentičnosti istarske gastronomije kroz inovativne pristupe što osigurava da Istra ostane prepoznatljiva destinacija s bogatom i kvalitetnom ponudom.

Gastronomija je dio identiteta Istre i ključno ju je razvijati na održiv i inovativan način. Projekt TESTEAT omogućuje povezivanje proizvođača, edukatora i turističkog sektora s ciljem stvaranja ponude koja nadilazi granice regije, kazao je Merlić.

FOTO: Agencija za ruralni razvoj Istre

Voditeljica projekta Jasenka Kapuralin naglasila je kako su praktične radionice i umrežavanje ključni za jačanje kompetencija i održivog razvoja sektora. Kroz ovakve događaje stvaramo modele suradnje koji dugoročno unapređuju eno-gastronomsku ponudu regije. Posebno je vrijedno uključivanje učenika i studenata, jer time gradimo temelje buduće radne snage.

TESTEAT – eno-gastronomija budućnosti

Projekt TESTEAT provodi se u okviru programa Interreg Italija–Hrvatska 2021–2027, s ciljem razvoja integriranog eno-gastronomskog turističkog proizvoda prilagođenog suvremenim prehrambenim navikama. Uz AZRRI, u projektu sudjeluju Grad Venecija, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Ca’ Foscari iz Venecije, Općina Ston, CIVIFORM i Dubrovačka razvojna agencija.

FOTO: Agencija za ruralni razvoj Istre

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,3 milijuna eura, od čega je 389.400 eura namijenjeno aktivnostima AZRRI-ja. Posebno se ističe planirana izgradnja vanjske didaktičke kuhinje s nadstrešnicom na Gortanovom brijegu – multifunkcionalnog prostora za kulinarske demonstracije, radionice i edukativne programe, čime se osigurava kontinuitet aktivnosti i nakon završetka projekta.

Pilot-događaj u Pazinu bio je tek prvi u nizu. Tijekom 2025. planira se održavanje sličnih Regionalnih dana u Dubrovniku, Stonu i Veneciji, čime se dodatno učvršćuje prekogranična suradnja i širi utjecaj projekta TESTEAT na razvoj održivog eno-gastronomskog turizma.