Dok se jesen spušta nad Gortanov brijeg, Edukacijski gastronomski centar Istre ponovno postaje mjesto susreta lokalne tradicije i suvremenih kulinarskih trendova. Novi ciklus kulinarskih radionica spaja znanje vrhunskih chefova s bogatstvom istarskih okusa, pokazujući kako se tradicija i kreativnost pretvaraju u novu vrijednost na tanjuru.
Edukacijski gastronomski centar Istre otvara novi ciklus kulinarskih radionica koje spajaju znanje, tradiciju i suvremene trendove, potvrđujući svoju ulogu središta istarske gastronomije.
Program, koji se održava tijekom listopada i studenoga, okuplja renomirane chefove, slastičare, sommeliere i stručnjake iz Hrvatske i inozemstva. Riječ je o jedinstvenom iskustvu za kuhare, ugostitelje, studente i zaljubljenike u gastronomiju koji žele učiti izravno od vrhunskih imena – nositelja Michelinovih priznanja i dobitnika Gault&Millau titula. Svaka radionica oblikovana je kao praktično iskustvo u kojem polaznici uče tehnike i filozofiju rada izravno od ljudi koji su obilježili hrvatsku i europsku gastronomiju.
Od istarskog kozlića do urbanog street fooda
Jesenski ciklus započinje 14. listopada radionicom Matije Bogdana, međunarodno afirmiranog chefa i kreativnog pokretača Aminessa i koncepta 7 Seas. On će predstaviti gotovo zaboravljeni specijalitet – istarskog kozlića, pokazujući kako se održivost i luksuz mogu spojiti na tanjuru.
U nastavku mjeseca, Robert Perić, majstor istarskog slastičarstva, vodi radionicu monoporcija i mini tartova, dok će Marko Palfi donijeti svoj prepoznatljivi potpis kroz radionicu posvećenu urbanom street foodu.
Studeni u znaku mora i vina
Listopadske mirise zamijenit će studeni posvećen moru i vinskim pričama. Program otvara David Skoko s radionicom bistro kuhinje koja spaja jednostavnost, brzinu i održivost. Potom stiže Stiven Vunić, vlasnik konobe Zijavica i dobitnik Michelinove preporuke, nekadašnji polaznik EGCI-ja, koji sada dolazi u ulozi mentora.
Marijo Čepek pokazat će kako i prilog može postati zvijezda tanjura, dok će Karin Rupena Perdec kroz tapas formate predstaviti Istru, a Emil Perdec polaznike će uvesti u svijet vina kroz priču o razlikama između boca od deset i nekoliko stotina eura. Jesenski program zaokružit će radionica Roberta Perića i Domagoja Trusića iz pržionice kave Hug&Punch, koja spaja specialty kavu i deserte u igru slatkih, slanih i aromatičnih nota.
Michelinova filozofija i tradicija u novom ruhu
Jesenski ciklus radionica obogatit će dolazak Jeffreyja Velle, chefa koji je 2025. godine dobio Michelinovu zvjezdicu za restoran Cap Aureo u Rovinju. Na Gortanovom brijegu pokazat će kako sezonalnost, disciplina i estetika stvaraju tanjur koji govori o proizvođaču jednako koliko i o chefu.
Kroz veganske i vegetarijanske tanjure, pokazat će kako biljna kuhinja nije alternativa, nego ravnopravan izraz visoke gastronomije, iskustvo vrijedno najviših standarda, oblikovano uz naglasak na održivost i poštovanje prema prirodi.
Program će zaključiti Hrvoje Zirojević, poznat po reinterpretacijama tradicionalnih recepata, koji će pokazati kako baština može postati nadahnuće budućnosti.
Više od kuhanja – misija koja traje desetljeće
Edukacijski gastronomski centar Istre, projekt Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI-ja, već deset godina djeluje kao ključna točka edukacije i promocije istarske gastronomije. Cilj nije samo prijenos kulinarskih tehnika, već i poticanje svijesti o važnosti lokalnih proizvoda, održive poljoprivrede i povezanosti proizvođača s ugostiteljima.
Vrijednosti koje EGCI njeguje temelje se na očuvanju autohtonih pasmina i tradicijskih receptura, poticanju inovacija u gastronomiji, ali i na stvaranju mosta između poljoprivrede, turizma i obrazovanja. Svaka radionica potvrđuje ideju da se identitet Istre najbolje čuva kroz hranu, a upravo to EGCI i AZRRI postavljaju kao svoj glavni cilj: održati baštinu živom, pretvoriti je u novu vrijednost i prenijeti budućim generacijama, poručuju iz EGCI-ja.
Prijave i popusti za polaznike iz Istre
Zainteresirani se za radionice mogu prijaviti putem online obrasca na mrežnim stranicama EGCI-ja. Broj mjesta je ograničen, a polaznici iz Istarske županije ostvaruju 50 posto popusta zahvaljujući potpori Istarske županije i partnera projekta.