Od 4. do 27. listopada središnja Istra ponovno se otvara ljubiteljima lokalne gastronomije kroz manifestaciju Jesen na pijatu. Sedam ugostiteljskih objekata nudi sezonska jela od gljiva, buča, kestena, jabuka i drugih delicija podneblja, spajajući tradiciju i vrhunski okus u jednom doživljaju.

Jesen je stigla, a s njom i tradicionalna gastronomska manifestacija Jesen na pijatu koja već petu godinu zaredom donosi bogatstvo jesenskih okusa na stolove središnje Istre. Od 4. do 27. listopada 2025. posjetitelji mogu uživati u sezonskim jelima pripremljenim od lokalnih namirnica u sedam ugostiteljskih objekata na području Turističke zajednice središnje Istre.

Cilj manifestacije je promovirati lokalnu gastronomiju, povezati OPG-ove s ugostiteljima te dodatno obogatiti turističku i gastronomsku ponudu u posezoni. Svaki dan u redovnom radnom vremenu, u razdoblju od 4. do 27. listopada, posjetitelji mogu kušati predjela, glavna jela i deserte po promotivnim cijenama, pripremljene od sezonskih namirnica poput gljiva, buča, kestena, jabuka, krušaka, šljiva i smokava.

Jesenski jelovnici u središnjoj Istri

Ugostitelji ove godine pripremaju raznolike jelovnike koji odražavaju jesenske okuse Istre. Agroturizam Pod Čeripnjon u Sv. Petru u Šumi nudi maneštru s trukinjom, ombolo u umaku od gljiva s njokima te kolač od bundeve. U Konobi Dišpet u Zajcima, Pićan, posjetitelji mogu uživati u njokima od buče s gljivama, bucmastom praščiću s prilogom i palačinkama sa skutom i marmeladom od smokve. Konoba Doma u Kranjcima priprema bruschettu s jetrenom paštetom i prepečenim lardom, zapečene njoke s trganom svinjetinom i tikvama te desert od palente s preljevom od grožđa, dok Konoba Marino u Gračišću nudi juhu od bundeve, domaću tjesteninu s gljivama i salatu te pečene kestene i domaću rakiju.

U Restoranu – konobi Poli Banka u Bašićima kod Tinjana, posjetitelji mogu birati između dva menija: Prvi meni uključuje juhu od buče, puretinu punjenu skutom i pancetom u umaku od vrganja i lisičarki s pireom od kestena te kolač poslužen uz čašu muškata. Drugi meni uključuje carpaccio od šumskih gljiva, rižot Mare&Monti s kvarnerskim škampima, kozicama i vrganjima te kolač uz čašu muškata. Tinjanski Vijulin u Tinjanu nudi carpaccio od pečene buče s pireom od jabuke, Grana Padano sirom i posipom od pancete, raviole punjene boškarinom i skutom s umakom od pečene buče te jesensku čašu. Tomažova konoba u Voštenima kod Svetog Lovreča dočekat će vas s aperitivom dobrodošlice, istarski pršutom i juhom te rolanom teletinom s gljivama i njokima te kolač od jabuke.

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori i partneri Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i Udruženje obrtnika Pazin, uz financijsku podršku Istarske županije.