U Svetvinčentu je u subotu, 25. listopada 2025., održana tradicionalna Fešta mladega vina, manifestacija koja je potvrdila status središnjeg mjesta okupljanja istarskih vinara i ljubitelja autohtone gastronomije.

Fešta mladega vina u Savičenti, FOTO: NIP@TZ Svetvinčenat

Tradicionalni turnir u pljočkanju i turnir u gađanjuz fjondami

Program Fešte mladega vina započeo je u 13 sati biciklijadom s najdužom tradicijom u Istri. Nakon toga, u Žlinji su se održali tradicionalni turnir u pljočkanju i turnir u gađanju z fjondami.

Gađanje z fjondami, FOTO: NIP@TZ Svetvinčenat

U natjecanju u gađanju z fjondami, prva četiri mjesta osvojili su: Marko Belac (1. mjesto), Valter Butković (2. mjesto), Samir Vitasović (3. mjesto) i Ivan Vorić (4. mjesto). U natjecanju u pljočkanju slavili su Branko Družeta i Mauricio Macan, drugo mjesto osvojili su Samir Hafizović i Mario Piljan, treće Vaso Knežević i Jožef Šereš, a četvrto Fran i Milan Puh.

Šampionsku titulu za najbolju malvaziju pripala vinariji Fuhtar

Prema ocjenama stručne komisije na čelu s poznatim sommelierom Emilom Perdecom, šampionska titula za najbolju mladu malvaziju pripala je vinariji Vina Fuhtar.

Vina Fuhtar, FOTO: NIP@TZ Svetvinčenat

U sklopu Fešte održano je stručno ocjenjivanje mladih malvazija, gdje je od 17 istarskih vinara koji su predstavili prve kapi berbe dodijeljeno i niz drugih priznanja.

Priznanja  za vinare

Veliku Zlatnu medalju osvojila su Vina Baćac, dok su zlatne medalje dobila Vina Babos, Monte Ricco, Fameja Matošević, Matić, Siljan, Radanović i Černeka. Srebrnom medaljom nagrađeni su Vina Dean, Marčeta, Vivoda, Prskalo, Roveria i In Sylvis, a brončanu medalju dobila su Vina Gobo.

Vina Baćac, FOTO: NIP@TZ Svetvinčenat

Vina Bruno Ferenac primila su zahvalnicu za dugogodišnje sudjelovanje na manifestaciji. Posjetitelji su imali priliku kušati mlada vina 17 vinara. Novitet u programu ove godine bila je bogata gastronomska ponuda jela od divljači i sezonskih slastica. Poznati chef David Skoko pripremao je njoke sa šugom od fazana, dok je Izletište Pekici ponudilo palentu sa šugom od vepra i pljukance s gljivama.

Chef David Skoko, FOTO: NIP@TZ Svetvinčenat

Za slatko se pobrinula Karin Rupena Perdec koja je spremila vrhunske deserte: kremu od skute sa smokvama i đumbirom, kolač od skute s narančom i kolač od čokolade, javorovog sirupa i lješnjaka.

Zabavni program

U popodnevnom zabavnom dijelu programa nastupili su Kulturno umjetničko društvo Savičenta, duo Danijel&Igi te klapa Škerac.

KUD Savičenta, FOTO: NIP@TZ Svetvinčenat

Više od 50 godina tradicije

Manifestacija s tradicijom duljom od pola stoljeća iznova dokazuje svoju svrhu: ne samo da aktivno promiče vinsku kulturu u Istri, već služi i kao ključno mjesto dijaloga i pozitivne konkurencije među vinarima s ciljem kontinuiranog podizanja kvalitete proizvodnje i ponude istarskih vina.