Radionica uzgoja mikrozelenja održana u Društvenom vrtu Gregovica još je jednom privukla velik broj sudionika, potvrđujući rastući interes građana za urbanu i održivu proizvodnju hrane. Pod vodstvom Matije Horga, polaznici su kroz praktičan rad upoznali jednostavan proces uzgoja ovih nutritivno bogatih biljaka i zaključili jesenski ciklus edukacija Zelene Istre.
Mikrozelenje, mlade biljke intenzivnog okusa i izvanredne nutritivne vrijednosti – posljednjih godina postaju nezaobilazan dodatak modernoj kuhinji. Koriste se za dekoraciju jela, ali i kao koncentrat vitamina, minerala i antioksidansa. Njihov uzgoj zapravo je vrlo jednostavan. Zato je u Društvenom vrtu na Gregovici pod vodstvom Matije Horga održana radionica posvećena upravo njihovom uzgoju.
Mikrozelenje sve popularnije među građanima i gastronomima
Horg pojašnjava da je mikrozelenje zapravo drugi stadij rasta biljke nakon klijanja, te da se radi o malim, aromatičnim izdancima koji se najčešće koriste u kulinarstvu. Većina ljudi u principu zna za mikrozelenje, jer svi uzgajamo božićnu pšenicu pred Božić. Radi se o istom principu uzgoja, govori Horg. Uzgoj traje između 7 i 20 dana, ovisno o temperaturi i količini svjetlosti. Biljke se konzumiraju dok su još mlade, kada im je okus najintenzivniji.

Polaznici radionice mogli su vidjeti proces uzgoja, od sjetve do jestivih izdanaka. Pokazao sam kako se sadi mikrozelenje i donio sam na probu grašak, dajkon i rotkvicu. Sve su isprobali i bili jako zadovoljni. Nešto novo i inovativno su naučili, istaknuo je Horg.
Za uspješan uzgoj dovoljna je posudica s rupicama, malo supstrata i sjeme. Nakon zalijevanja sjeme se drži u mraku dok ne proklija. Zatim se premješta na svjetlo kako bi se biljka razvila.

Matiju smo upoznali u vrijeme kada je tek započeo svoj put u poljoprivredi i odlučio se posvetiti uzgoju egzotičnih kultura i mikrozelenja. Danas je vrsni proizvođač, kuhar i edukator koji spaja vrtlarstvo s kuhanjem, a svoje znanje prenosi i kroz ovakve radionice.

Poljoprivredom sam se počeo baviti jer jednostavno nisam mogao pronaći povrće koje mi je bilo potrebno za recepte. To je bio glavni motiv koji me usmjerio prema uzgoju. Danas sve više radim na edukaciji kuharskog osoblja, vodim radionice, pa čak i one za djecu. Važno mi je naglasiti koliko je bitno da put od polja do stola bude što kraći, govori.
Uzgaja petnaestak vrsta mikrozelenja, od rotkvica i gorušica do graška, blitve i suncokreta, a svaku vrstu koristi u različitim jelima. Najviše upotrebljavam rotkvice i gorušice jer su pikantnijeg okusa, odlične uz riblja jela, dok se primjerice od graška može napraviti juha koja ima okus kao od svježeg graška.

Radionica je privukla velik broj sudionika, a mikrozelenje je tema koja sve više zanima građane. Današnjim predavanjem zatvoren je jesenski ciklus edukacija u Društvenom vrtu Gregovica, a u Zelenoj Istri već se pripremaju novi programi i radionice.
Novi program Vrt promjene donosi radionice za mlade i odrasle
U planu je naš novi vrtlarski program koji se zove Vrt promjene, koji kreće 1. prosinca. U sklopu programa kreirat ćemo pet radionica za mlade i pet za odrasle. Želimo dodatno osnažiti naše kapacitete i pružiti građanima kvalitetna i korisna znanja. Pozivamo sve zainteresirane da nas prate i aktivno se uključe u naš društveni vrt, pozvala je Dunja Mickov iz Zelene Istre.
Jesenski ciklus tako je zaključen, uz mnogo praktičnog znanja, novih vještina i zajedničkih susreta u vrtu. A s novim programom koji uskoro kreće, Gregovica ostaje mjesto gdje se uči, stvara i vraća prirodi — uz zajednicu koja raste iz sezone u sezonu.














