Drugo izdanje Dana amareta – Festa dell’amareto, događanje  posvećeno valorizaciji lokalne slastice i očuvanju baštine, okupilo je brojne posjetitelje, lokalne proizvođače i zaljubljenike u tradiciju, a vrhunac programa bilo je proglašenje Antonelle Benussi za pobjednicu natjecanja „Najbolji amareti 2025.“.

Dan amareta 2025, FOTO: TZO Vrsar

Manifestaciju su otvorili dr. sc. Klara Trošt Lesić, direktorica Turističke zajednice općine Vrsar, i Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, naglasivši važnost očuvanja baštine i suradnje u valorizaciji lokalnih proizvoda.

dr.sc. Klara Trošt Lesić i Ezio Pinzan, FOTO: TZO Vrsar

„Amareti su jednostavna slastica, ali nose slojevitu priču o lješnjacima koji su nekoć hranili Vrsar, o bakama koje su recept čuvale i o zajednici koja ga danas ponovno otkriva. Ponosni smo što je upravo ova priča prepoznata i na europskoj razini, ulaskom u finale nagrade za održivi kulturni turizam. To nam potvrđuje da i mala mjesta mogu biti veliki primjeri kada povežu tradiciju, ljude i kreativnost.“ – istaknula je dr.sc. Klara Trošt Lesić.

Antonella Benussi ponijela titulu za najbolje amarete

Vrhunac dana bilo je proglašenje pobjednika natjecanja za Najbolje amarete 2025. Stručni žiri, u kojem su bili poznata slastičarka Petra Jelenić, Kristina Jehnić (KJ Pastry), Lenka Šajina (Slow Food ambasadorica) i chef Zdravko Tomšić, dodijelio je titulu Antoneli Benussi iz Vrsara.

Antonela Benussi, FOTO: TZO Vrsar

Njeni amareti osvojili su žiri savršenom ravnotežom okusa, teksture i izgleda. Drugo mjesto pripalo je Loliti Bubičić, a treće mjesto osvojila je Mirijana Žiković.

Mirijana Žiković, Lolita Bubičić, Antonela Benussi, FOTO: TZO Vrsar

Tijekom dana posjetitelji su mogli uživati u gourmet zoni i kušati razne interpretacije amareta, zatim u kreativnom dječjem programu, na sajmu domaćih proizvoda gdje su se predstavili lokalni istarski proizvođači te posebni izlagači poput OPG Borojević iz Dvora s ekološki uzgojenim lješnjacima i Turinela iz Svete Nedelje s inovativnim craft namazom koji je pripremljen od lješnjaka, veganske tamne čokolade, meda i premium ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Pop-up interpretacijski centar “Kuća Vrsaranskih amareta”

Posebnu pažnju privukao je i pop-up interpretacijski centar „Kuća Vrsaranskih amareta“, zamišljen kao mali izložbeni prostor u kojem su posjetitelji mogli otkriti povijesne zanimljivosti o lješnjacima i amaretima, pogledati dokumentacijske materijale etnografskog i morfološkog istraživanja i doživjeti senzorski kutak posvećen mirisima i okusima.

Kuća Vrsaranskih amareta, FOTO: TZO Vrsar

Posjetitelje je posebno oduševio sladoled koji je na licu mjesta pripremala ekipa iz Ekomuzeja Istrian de Dignan, a mogli su kušati i kreativne istarske specijalitete, poput supe s amaretima, u organizaciji udruge Agrorovinj.

Općina Pićan u gostima, FOTO: TZO Vrsar

Koliko su međusobna podrška i suradnja ključne za razvoj manjih sredina potvrđuje i sudjelovanje Općine Pićan na Danu amareta.

Glazbeni program obogatili su Little Whisper, David Danijel i Febra band, koji su dodatno podigli raspoloženje posjetitelja.

Dan amareta, FOTO: TZO Vrsar

Projekt „Vrsaranski amareti“ prepoznat je i na nacionalnoj i na europskoj razini – manifestacija je nagrađena Srebrnom poveljom na Suncokretu ruralnog turizma te Simply the Best nagradom, a ove je godine ušla i u finale prestižne europske nagrade ECTN Awards „Destination of Sustainable Cultural Tourism 2025“.

Dan amareta pokazao je koliko prirodna i kulturna baština, gastronomija i kreativnost mogu biti snažan alat povezivanja lokalne zajednice i promocije destinacije.