Festival samoniklog bilja u Kršanu prva je takva manifestacija pokrenuta u Hrvatskoj. Na jubilarnom festivalu posjetitelji su mogli otkriti tajne korištenja samoniklog bilja, u gastronomiji, kozmetici i aromaterapiji. Izlagači iz cijele Hrvatske nudili su na svojim štandovima proizvode od ljekovitog bilja, hranu, piće, kozmetiku, začine i ostale proizvode.

 

Partner ovogodišnjeg festivala je španjolski grad Alconchele. Dva mjesta sa sličnim festivalima spojila je labinjonska nevista Fefi čiji nam je sin Matias pomogao u razgovoru sa Španjolcima. U Kršan su donijeli svoje namirnice i pripremili gastro užitak za posjetitelje.

Osim Španjolaca, u sklopu festivala za posjetitelje je jelo od samoniklog bilja iz mora i obale pripremao je David Skoko. Tu je kao i svake godine bilo društvo gljivara Martinčica koji su pripremili razne namaze od samoniklog bilja.

I ove godine, u edukativnom dijelu festivala vrlo zanimljive teme. Kao i svake godine, posjetitelji su obišli kršanska polja s travarom Frankom Zgrablićem koji ih je upoznao s ljekovitim biljnim vrstama. O ugroženosti biljaka u Hrvatskoj i njihovoj zakonskoj zaštiti govorila je Nina Vuković.

A koja je veza između prirode, samoniklog bilja i arhitekture i dizajna otkrili su arhitekt Ante Vrban i dizajnerica Franka Baranović. Marija Kolarović iz udruge Verbena često održava radionice o prirodnoj kozmetici. Jednu je održala i u Kršanu.

Na Festivalu ove godine su prvi put sudjelovali učenici Škole za turizam ugodtiteljstvo i trgovinu iz Pule koji su se u sklopu projekta zavičajne nastave bavili šparogom.

Iza nas je još jedan uspješno odrađen Festival samoniklog bilja u Kršanu. Veselimo se idućem i novitetima koje nam organizatori pripremaju za drugu godinu.