Ovaj vikend Vodnjan ponovno slavi najbolje od istarske tradicije – započinju XIX. Dani mladog maslinovog ulja, manifestacija koja okuplja maslinare, chefove, stručnjake i brojne posjetitelje željne autentičnih okusa, edukacije i vrhunske zabave. Trodnevni program donosi niz degustacija, kulinarskih radionica i predavanja.

Vodnjan će od 14. do 16. studenoga ponovno postati nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje istarske gastronomije, maslinovog ulja i tradicije. Svečanim otvorenjem XIX. Dana mladog maslinovog ulja, u petak u 12 sati, kreće trodnevna manifestacija koja u veliki šator vraća bogat program i veliki broj izlagača maslinovog ulja i ostalih autentičnih proizvoda Istre.

Vodnjan će ponovno biti domaćin brojnim posjetiteljima, maslinarima, kuharima, istraživačima i zaljubljenicima u istarsku gastronomiju. Grad će živjeti u ritmu okusa, mirisa i znanja, kroz bogat program koji spaja tradiciju i suvremenost, znanost i umjetnost, poljoprivredu i turizam, naglasio je gradonačelnik Igor Orlić na konferenciji za medije u srijedu, 12. studenoga, kojoj su prisustvovali i vrhunski kuhar David Skoko te Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva AZRRI-ja.

Tijekom gotovo dva desetljeća manifestacija je postala simbol istarske tradicije, kvalitete i zajedništva. Vodnjan je već odavno upisan na kartu vrhunskih maslinarskih destinacija, a sama manifestacija potvrđuje da mlado maslinovo ulje nije samo prehrambeni proizvod – ono je priča o zemlji, ljudima i istinskoj strasti prema stvaranju.
Vrhunski chefovi i novo gastronomsko iskustvo – OIL LAB
Jedna od novosti ove godine bit će OIL LAB, u kojem će, svakoga dana u 14 i 17 sati, chef Robert Perić s gostujućim chefovima predstavljati gastro priče od senzorike ulja do sljubljivanja s mesom, pojasnio je Edmondo Šuran iz Agencije za ruralni razvoj Istre koja je i ove godine sponzor gourmeta, ali i sukreator programa. Broj mjesta je ograničen na samo 20 osoba po terminu, stoga je potrebno rezervirati mjesto na vrijeme.

Kako je istaknuo Šuran, u Vodnjan stiže čak 30 kuhara, uključujući i poznata imena poput Davida Skoke, Matije Bogdana, Saše Pribičevića, Gorana Kočiša, Svjetlane Celija i Anamarije Kolić.
Svi kuhari imaju zadatak istaknuti vrijednost maslinovog ulja, a onda i kreirati zabavna jela i za publiku i za naše goste. Promičemo lokalno maslinovo ulje i s njim sljubljujemo sve što koristimo u svakodnevnoj prehrani, ali u duhu raznovrsnije, interesantnije i kreativnije gastronomije. U šatoru će biti velika kuhinja, lokalne namirnice, najbolji kuhari, vrhunski ugostitelji, učenici iz škola, a zvijezda manifestacije je istarsko maslinovo ulje, rekao je Šuran.
David Skoko: Istarsko maslinovo ulje je specifični začin
Među chefovima koji se redovito vraćaju manifestaciji je i David Skoko, koji ističe da je sajam prava inspiracija za kuhare.
Domaće istarsko ulje više ne doživljavam kao ulje, ono je kao specifični začin, i drago mi je da kroz 19 godina raste kultura ulja i da se prenosi na mlađe generacije, rekao je Skoko i najavio kako će u petak on jedini kuhati riblja jela!

Tako sam ponosan da imamo takva maslinova ulja, specifična u odnosu na sva svjetska, i da s njim možemo dizati vrijednosti naših namirnica na nivo koji drugima nije dostupan. Tako svim našim gostima pružamo uvid i u naš način razmišljanja: Istrijanstvo je nešto definitivno posebno! To se karakterizira i kroz kvalitetu naših namirnica, naših starih i novih jela, a sve to isprepleteno ne bio bilo moguće bez tako dobrih maslinovih ulja, rekao je Skoko.
Edukacija, degustacije i zabava
Uz bogat gastronomski program, posjetitelje očekuju stručna predavanja i interaktivne degustacije koje organiziraju Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča te Vinistra. Na Pozornici znanja predstavit će se učenici istarskih ugostiteljskih škola, dok će Gourmet Corner by LF Catering i OIL LAB nuditi slatke zalogaje, kulinarske radionice i degustacije.

Tu su i vođene ture kroz Vodnjan, turistički vlakić, obilazak vodnjanskih crkvi te posebno uređen dječji kutak za najmlađe. Zabavni program donosi nastupe Tequila banda i DJ Nikole Z Kukurini u petak, te Minee i DJ Wazabyja u subotu.
Posjetiteljima je omogućeno parkiranje kod sajmišta u Rudarskoj ulici (Rudarska ul. 30), odakle će biti organiziran prijevoz autobusom do velikog šatora u Istarskoj ulici.
Program ovogodišnjih Dana mladog maslinovog ulja možete vidjeti OVDJE.














