Iako za života nije baš imao veze s vinom, sveti Martin danas se slavi kao zaštitnik vinara i vinogradara. Martinje se obilježava diljem Lijepe naše kao dan kada mošt postaje mlado vino. Slave ga mjesta čiji je zaštitnik, ali i ostali željni fešte i dobrog mladog vina.

U Rovinju je 11.11. u 11 sati i 11 minuta na glavnom trgu tradicionalno obilježeno Martinje. Martinje bez takuina privuklo je brojne građane, ali i turiste koji su se našli u Rovinju. Uživali su u mladim vinima rovinjskih vinara.

Predsjednik udruge AgroRovinj, Kristijan Damijanić ističe kako je manifestacija prvi put održana 2012. godine s ciljem promocije mladih vina s područja Rovinjštine. Građani mogu probati mlada vina obližnjih vinarija, a pridružilo se i lovačko društvo koje svake godine priprema gulaš.

Martinje se u Rovinju ove godine obilježilo na dva mjesta. Osim glavnog gradskog trga, na tržnici su se mogla kušati mlada vina još jedne rovinjske vinarije u kombinaciji sa specijalitetima koje su pripremili Maistrini kuhari zajedno s učenicima Srednje strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja.

Ravnatelj Emil Nimčević ističe kako je vrlo važno za školu i učenike da se uključuju u ovakve aktivnosti jer je to promocija za samu školu, ali i priprema za učenike za ono što ih očekuje nakon završetka obrazovanja.

Bogat program povodom Martinja u cijeloj Hrvatskoj obilježio je vikend iza nas koji je prošao u znaku mladog vina. Vesele mu se vinari, ali i hobisti koji u podrumu imaju bačve samo za svoje potrebe.