Iz ljubavi prema Istri i želje da se posjetiteljima predstavi ono najautentičnije što zavičaj nudi, u Taru je održano prvo izdanje manifestacije GustaTorre. U jedinstvenom spoju tradicije, mirisa, okusa i starih zanata, Tar je tih dana živio punim plućima – od tkalačkog stana i mirisa domaćih jela, do pjesme, plesa i zajedništva koje je povezalo lokalne ljude i goste.

Iz ljubavi prema Istri i želje da se posjetiteljima predstavi ono najbolje što zavičaj nudi, u Taru je ove godine pokrenuta nova manifestacija – GustaTorre. Ideja je proizašla iz Turističke zajednice općine Tar-Vabriga s ciljem predstavljanja najboljeg od istarske tradicije. Direktorica TZ-a Sanja Žužić naglasila je da je riječ o događaju koji spaja turizam, kulturu, tradiciju i zabavu. „Htjeli smo prikazati pravu Istru – iskonsku, mirisnu, vrijednu i gostoljubivu. Vjerujem da smo ovim projektom spojili turizam s kulturom, zabavu s tradicijom i pokazali kako se ljubav prema zavičaju može pretočiti u nešto što ima vrijednost za cijelu zajednicu.“ istaknula je Sanja Žužić.

Prezentacija starih zanata
I doista, Tar je tih dana živio u ritmu mirisa, okusa i starih zanata. Na nekoliko punktova posjetitelji su imali priliku uroniti u svijet tradicijskih vještina. Povjesničarka umjetnosti i etnologinja Vltava Muk pokazala je kako se nekad prelo na preslici i vretenu, dok je Livio Bratičić iz Lindarskog križa vješto pleo košare od drena, šviba i jasena, zanat koji njeguje već pola stoljeća.

Posebnu pozornost privukao je Livio Roža, iz Vabrige,koji je pokazao kako se plete ribarska mreža, a tik do njega su, baš kako i priliči, djeca igrala briškulu i moru. Biserka Vranić, tkalja iz Pule, demonstrirala je cijeli proces stvaranja tkanine – od osnove na tkalačkom stanu do finih uzoraka na čuncima.
Istarski specijaliteti
No, Istra se ne može zamisliti bez dobre hrane. U Taru su se kuhali i nudili pravi istarski specijaliteti, onako po domaće, kako spremaju naše none. Gracijela Damijanić vješto je mijesila fuže i makarune, dok je Zdenka Jakus rezala mirisnu, još toplu pincu. Udruga Agrorovinj predstavila je istarsku supu, tradicionalni napitak od istarskog terana s prepečenim kruhom, maslinovim uljem, šećerom i paprom.

Gošće iz Barbana, Mirjana Prgomet, Mihaela Rojnić i Jelena Lučić Baćac prezentirale su barbanske delicije, odnosno tradicionalni smokvenjak i Barbanski kolač. Veliku zainteresiranost posjetitelja izazvao je štand Gračišća,na kojem je kuhao Alen Bažon, predstavljajući poznati Festival maneštri.

„Skuhali smo 100 litara jote, s kapuzom iz Gračišća. Najviše veseli vidjeti kako rado jotu jedu turisti i djeca. Osim maneštre s trukinjom, jačmikom, koromačom, ili povrćem, u Gračišću se na festivalu kuha jota s kapuzon ili repon” pojasnio je Bažon, zadovoljan jer su jotu u Taru svi pohvalili. Nakon maneštre, posjetitelji su mogli probati pravi domaći pršut OPG-a Bančić, ali i izvrsni ovčji sir OPG-a Macan iz Savičente. Posebno slatki štand bio je onaj od Vrsarana. Pekli su se Vrsaranski amareti i degustirao liker od lješnjaka.

Na štandu domaćina iz općine Tar-Vabriga nudili su se lokalni specijaliteti – od sardona i pedoća iz uvale Santa Marina do poznatog maslinovog ulja s plantaže Larun. Posebno tražene bile su vabrižanske fritule.

„Posebnost naših fritula je u tome što se rade od kuhanih jabuka, grožđica, šećera, korice limuna i naranče. Kada se sve to sjedini rade se okruglice, uvaljaju u brašno i prže u ulju. Tako traju duže i ostaju sočnije.“ objasnio je Renato Miljak, kuhar iz restorana Al Penon. A da je to tako, uvjerili smo se i sami.
Svoje mjesto na GustaTorre našli su i proizvođači okupljeni u udrugu Domaća web tržnica. Ove godine sudjelovalo je desetak članova, a gostima su ponudili suvenire, maslinovo ulje, med, jagode s čokoladom, češnjak, likere, drvene predmete, lavandu, rukotvorine i još štošta.

Dopredsjednik udruge, Silvano Bartolić, kojeg članovi često nazivaju i šefom zbog njegove uloge u organizaciji, rekao je: „Sezona je bila dosta naporna, gostiju je bilo, ali platežna moć slabija. Unatoč tome, ovakva događanja pružaju nam priliku da se predstavimo i približimo našim gostima. Tar nam je pružio odličnu priliku za to.“
Domaća kanta, mih, harmonike i roženice
Uz bogatu ponudu hrane i pića, Tar se pobrinuo i za zabavni program – od harmonikaša i nastupa folklornog društva Pazin i KUD-a Barban, pa sve do koncerata popularnih izvođača poput S.A.R.S.-a i Esteriore Brothersa. Program je vodio Ditmar Šegon, uz zabavni duo Đurđu i Franka koji su dodatno nasmijali publiku.

GustaTorre je već svojim prvim izdanjem dokazao da nije tek obična fešta, već istinski doživljaj i snažna poruka zajedništva. Posjetitelji su kući ponijeli ne samo lijepe uspomene, već i dojam o Istri kakva se rijetko gdje može osjetiti – autentično mirisna, bogata okusima, duboko ukorijenjena u tradiciju i, prije svega, iskreno gostoljubiva. Upravo onako kako su organizatori i zamislili: sve najbolje od Istre na jednom mjestu, kroz jedinstveno iskustvo koje spaja ljude i stvara emociju za pamćenje.