Berba 2020. u Istri je bila uistinu posebna. Dala je sjajna vina u iznimno teškim okolnostima. Ljubav prema lozi, upornost i trud se uvijek isplate, a to su pokazali i rezultati ocjenjivanja.  Ovim se riječima Nikole Benvenutija, predsjednika udruge Vinistra, mogu na najbolji način sažeti dojmovi nakon dodjele odličja i diploma osvojenih na međunarodnom natjecanju vina i jakih alkoholnih pića i 12. Svijetu malvazija. Dodijeljeno je pet velikih zlatnih medalja, još 139 zlatnih i 16 srebrnih medalja.

FOTO: Danilo Dragosavac

Pet velikih zlatnih medalja

Denis Bernobić osvojio je šampionsku titulu u kategoriji svježe malvazije, dok je Malvazija Collina iz 2016. vinarije Cattunar šampion u kategoriji zrelih malvazija. Teran Barbarossa Klaudija Tomaza osvojio je naslov šampiona u kategoriji svježih terana, dok je u kategoriji zrelih ta titula pripala Kozlovićevoj Santa Luciji iz 2018. Najbolji zreli refošk je Capo d’Istria iz 2013. slovenskog proizvođača Vinakoper.

FOTO: Danilo Dragosavac

IQ – istarska kvaliteta

Na natjecanje je pristiglo 435 uzoraka, od čega 220 malvazija, a iz Vinistre najavljuju dodatno unapređenje sustava ocjenjivanja idućih godina.

Ove je godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta ostvarilo 24 vinara za malvazije berbe 2019./2020. i sedam vinara za teran 2017/2018. Prvi put oznaku IQ dobila su i četiri proizvođača jakih alkoholnih pića za biske i komovice.

Sretni smo i ponosni što je ovim nagradama prepoznat naš rad i ljubav prema tom poslu. Prošla je godina bila vrlo zahtjevna, no rezultati su na kraju bili bolji od očekivanih. Imamo razloga za optimizam jer će prema najavama ova sezona biti jako lijepa. Nakon sezone dolazi berba, a time i novi krug uživanja u našim vinima, izjavio je motovunski vinar Klaudio Tomaz koji je pored šampionske titule za svježi teran osvojio i sedam zlatnih medalja.

Najbolji mladi Teran – Klaudio Tomaz i Ezio Pinzan
FOTO: Danilo Dragosavac

Na svoje vinare i vinogradare ponosni su i u Istarskoj županiji. Vinistra je jedna od najznačajnijih manifestacija u Istri koja se zasluženo ucrtava na vinsku kartu Hrvatske i Europe. Lijepa je to priča o posebnostima, običajima i kulturi našeg kraja koja obogaćuje ponudu i prenosi glas o istarskoj enogastronomiji, kazao je Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu.

FOTO: Danilo Dragosavac

Posebno bi trebalo biti upravo predstojeće  27. izdanje Vinistre koje će se od 18. do 20. lipnja održati prvi put na otvorenom, u uvali Peškera u Poreču. Nakon godine pauze, očekujemo veliki uspjeh ovogodišnje manifestacije. Bit će to jedan od ljepših događaja ove godine, a posjetitelje očekuju vina vrhunske kvalitete te prekrasan ambijent s pogledom na porečki stari grad, najavio je Nikola Benvenuti.