Na barbanskom Gradišću ove je godine održana 47. Trka na prstenac. Za titulu slavodobitnika ove se godine natjecalo 15 konjanika.

Trka na prstenac i ove je godine u Barban privukla brojne domaće i strane goste. Pozorno su pratili svaki punat koji su konjanici osvojili u trku na 150 metara dugoj stazi.

Aldo Osip, predsjednik Društva Trka na prstenac ističe kako je Barban prepoznatljiv po Trki na prstenac i kako je zahvaljujući njoj dobio imidž koji danas ima. Trka je od 2009. godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države čime je dobila ozbiljniji karakter. Iako se Sinjska alka u kontinuitetu dulje održava, za Trku na prstenac postoji pismeni dokaz da je starija. Nažalost, obnovljena je tek prije 47. godina iako datira još iz 1696. godine.

Iako konjanici žive trku tokom cijele godine, aktivne pripreme i treninzi kreću u lipnju. Mario Kožljan, predsjednik Časnog suda pojašnjava kako konjanici moraju proći stazu od 150 metara u manje od 12 sekundi. Kad pogode prstenac, vraćaju se pred Časni sud kako bi pokazali pogodak.

Slavodobitnik može biti samo jedan. Najbolji je ove godine bio Petar Benčić s osam punti i dva pogotka u sridu, dok je slavodobitnik Trke na viticu Kristijan Kancelar s devet punti i tri pogotka u sridu.