Građani ponovno imaju priliku unaprijediti svoje vještine izrade! U petak 02.06.  Zelena Istra i Radiona Re-Geppetto  organiziraju  radionicu izrade vertikalnog vrta kako bi se pripremili za zanimljiv eksperiment Sound Re-Garden koji pokazuje kako biljke stvaraju glazbu! Ovaj koncert biljaka bit će rezultat izrade vertikalnog vrta u DC Rojc u čijoj će se izradi koristiti ozvučenje za biljke.

Radionica  će se održati u petak od 18 sati ispred Radione Re-Geppetto, a voditi će ju Marko Grbac Knapić koji je i osmislio akciju Sound Re-Garden. Predviđeno trajanje radionice je dva sata.

Biotektura je uvođenje živih ekosustava u postojeću arhitekturu. Vertikalni vrtovi idealno su rješenje za urbane vrtove, a osim što štede prostor, mogu se napraviti od različitih već korištenih materijala te su vrlo pogodni za uzgoj biljaka na balkonima, terasama, dvorištima, vrtovima, u kućama i po fasadama. U njima se mogu uzgajati začinske, lisnate, plodovite te aromatske biljke plitkog korijena.

Vertikalni vrtovi značajno pridonose kvaliteti zraka, s obzirom na to da zadržavaju polutante i čestice prašine te koriste ugljični dioksid i otpuštaju kisik. Samim time utječu na mikroklimu, smanjuju efekt toplinskih otoka u gradovima i povećavaju bioraznolikost. Bioraznolikost je posebno bitna u gradovima, gdje su zelene površine svedene na minimum. Povećavaju energetsku učinkovitost zgrada te štite fasadu od propadanja, zadržavaju vodu koja dolazi s krovova i tako smanjuju količinu kišnih oborina koje završavaju u odvodima. Pritom izgledaju izvrsno i daju nemjerljivo veću estetsku vrijednost prostora.

Za prijave i sve dodatne informacije možete se javiti na ured@zelena-istra.hr.

Radionica se provodi u sklopu projekta Communities go circular koji je financiran je od strane EU fondova, program -Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme, (CERV). Više o projektu možete saznati OVDJE.