Male destinacije diljem Istre kreiraju autentične priče kroz lokalne tržnice koje su postale pravi hit među posjetiteljima. Od tradicijskih mjesečnih sajmova do inovativnih ljetnih tržnica, ovaj trend mijenja lice turizma poluotoka.

Istra je oduvijek bila poznata po svojoj bogatoj poljoprivrednoj tradiciji, no tek unazad nekoliko godina male destinacije prepoznale su potencijal povezivanja lokalnih proizvođača s turistima kroz organizaciju redovitih ljetnih tržnica. Ono što je nekad bio mjesečni sajam u centru mjesta, danas je pravi turistički proizvod koji donosi korist svima – proizvođačima, turistima i destinaciji.
Sinergija poljoprivrede i turizma
Tržnice su postale prirodan spoj turizma i poljoprivrede gdje svi imaju koristi. Poljoprivrednici dobivaju direktan pristup tržištu, turisti kupuju lokalne proizvode, a destinacija obogaćuje svoju turističku ponudu.

Ovaj model poslovanja pokazao se iznimno uspješnim jer omogućava malim proizvođačima da svoje proizvode plasiraju direktno krajnjim potrošačima, zaobilazeći složene distribucijske kanale. Istovremeno, turisti dobivaju priliku za kupovinom domaćih proizvoda, a time podržavaju održivi razvoj destinacije koju posjećuju.
Ono što čini ove tržnice posebnima jest činjenica da se ne radi samo o prodaji proizvoda. Mnoge destinacije proširile su koncept dodavanjem radionica i edukativnih programa koji omogućavaju posjetiteljima dublje upoznavanje s lokalnim tradicijama.

Radionice izrade domaće pašte, degustacije maslinovih ulja, lokalnih slastica poput Kristovih kruna, Barbanskog kolača, smokvenjaka, Pazinskog cukerančića, istarskog pršuta ili priprema istarskih specijaliteta postale su sastavni dio doživljaja.
Pregled najpoznatijih tjednih tržnica
Samanj istarskih proizvoda, Krnica – utorkom od 19 sati
Na inicijativu lokalnih OPG-ova s područja općine Marčana, u Krnici se utorkom navečer održava “Samanj istarskih proizvoda”.

Posjetitelje očekuju autentični domaći proizvodi – od maslinovog ulja, vina i rakija, do sireva, meda i tradicijskih rukotvorina, a za dobru zabavu pobrinut će se lokalni bendovi. Manifestacija se održava svaki utorak do kraja kolovoza na placi u Krnici.
Žminjska štuorija, Žminj – srijedom od 10 sati
Žminj nudi jedinstven besplatan vođeni obilazak s degustacijama koji počinje ispred Turističke zajednice kraj srednjovjekovne kule. “Žminjska štuorija” uključuje demonstraciju berbe lavande i pakiranje mirisnih vrećica kao suvenira. Tijekom jednosatne šetnje posjetitelji obilaze repliku nuonine kuhinje u žminjskoj Kuli, kušaju domaću pincu, degustiraju pandišpanj i žminjsko kafe u Bistro & baru Ružmarin te sudjeluju u radionicama pripreme makaruna i fuži.

Program završava u parku pored škole gdje lokalni OPG-ovi nude svoje proizvode – od suhomesnatih proizvoda i tradicionalnih slastica do svježeg povrća i prirodnih sirupa.
Enjoy & Explore Barban Tradition – srijedom od 18 sati
U srcu tradicije, na Barbanskoj placi, srijedom od 18 sati organizira se autentična istarska tržnica s domaćim delicijama i rukotvorinama.

Program uključuje mini tržnicu lokalnih proizvođača, vođene ture kroz srednjovjekovni Barban, degustacije Barbanskog kolača, a posebnu atrakciju predstavljaju treninzi konjanika te tradicijske igre i radionice za djecu.
Gušti Lovreča, Sveti Lovreč – četvrtkom od 19 sati
Na Placi u Svetom Lovreču četvrtkom od 19 sati do zadnjeg četvrtka u kolovozu održavaju se “Gušti Lovreča”. Izlažu pretežito Lovrečani – OPG-ovi, obrti i udruge s područja Lovreštine te iz bliže okolice.

Osim tradicionalnih istarskih proizvoda, posjetitelji mogu uživati u bogatom kulturnom programu s gunjcima, folklorom, rock/pop bendovima i limenoj glazbi. Redovito se organiziraju bogate tombole s bonovima za trošenje na tržnici, a poseban kutak pripremljen je za djecu.
Friday Tasting, Kaštelir – petkom od 19 sati
“Friday Tasting” u Kašteliru, koji se održava do kraja kolovoza, primjer je uspješnog “open house” koncepta. Ispred lokalne prodavaonice Butiga, gdje lokalni OPG-ovi nude svoje najbolje proizvode – od vrhunskih maslinovih ulja i vina, preko craft piva i rakija, do autentičnih istrijanskih cukerančića – posjetitelji mogu besplatno degustirati lokalne delikatese, kupiti ih po povoljnim cijenama i upoznati same proizvođače.

Manifestacija se svake godine nadograđuje novim sadržajima poput glazbenog programa i radionica, čineći je više od obične kušaone domaćih proizvoda.
Istarska web tržnica – Poreč, Vrsar, Funtana, Tar
Posebno je pohvalno što su i obalna odredišta prepoznala važnost organizacije domaćih tržnica kao ključnog elementa turističke ponude. Rastući interes poljoprivrednih gospodarstava za direktnom prodajom rezultirao je osnivanjem udruge “Istarska web tržnica”, čija je jedna od glavnih aktivnosti organizacija smotri koje omogućavaju neposrednu komunikaciju između proizvođača i kupaca.
Ove tržnice redovito se održavaju u Poreču, Vrsaru, Funtani i Taru, posebice tijekom vrhunca turističke sezone kada je potražnja za autentičnim lokalnim proizvodima najveća.
Podrška lokalnim obiteljskim gospodarstvima
Uspjeh istarskih tržnica leži u njihovoj održivosti. Kratki lanci opskrbe, minimalno pakiranje, lokalna proizvodnja i podrška malim obiteljskim gospodarstvima čine ovaj model atraktivnim za sve više ekološki osviještene turiste.
Zero waste pristup i kupovina direktno od proizvođača postali su važni kriteriji pri odabiru destinacije za mnoge naše goste. Lokalne tržnice u Istri postale su više od mjesta prodaje – one su postale platforma za kulturnu razmjenu, edukaciju i promoviranje održivog turizma. U vremenu kada turisti traže autentična iskustva, ove tržnice pružaju savršen spoj tradicije, gastronomije i turizma koji se čini da će i dalje rasti.
Detaljne informacije o terminima i programima tržnica dostupne su na službenim stranicama turističkih zajednica ili u turističko-informativnim centrima destinacija.