Bliži se ovogodišnja izložba vina i vinogradarske opreme koja će se održati u Poreču prvi vikend u svibnju. Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je 700 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića, a stigli su ocjenjivači iz 17 država.

U Poreču je održano Vinistrino ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića. Najavljena je i ovogodišnja 29. Vinistra koja će se održati prvi vikend u svibnju. Kako se od 10. do 15. svibnja u porečkoj Žatiki održava prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles, ove je godine Vinistra prvog vikenda u svibnju, točnije od 5. do 7. svibnja. Ova dva iznimno važna događaja za regionalnu i svjetsku vinsku scenu potvrđuju status Poreča i Istre kao poznate i cijenjene vinske regije, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

Predsjednica ocjenjivačke komisije, Caroline Gilby, istaknula je kako se u deved godina koliko predsjeda ocjenjivanjem vidi veliki napredak u proizvodnji, ali i kvaliteti ocjenjivanja. Za vinare 2022. nije bila lagana godina, obilježena je velikim sušama. Unatoč izazovima imamo vrlo lijepa vina, fantastične terane i iznimne malvazije. Veseli me činjenica da vinari i u izazovnim godinama rade vina koja vesele vinoljupce, imaju sve više povjerenja u autohtone sorte i vode računa o mikroklimi. Volim isticati kako će vas vino povezati s destinacijom, ispričati vam priču o klimi, tlu, načinu proizvodnje… Sve što trebate znati o mikrolokaciju u čaši je vina, poručila je Gilby.