Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće manifestacija je koja se tradicionalno održava na Žminjštini i promovira vazmene običaje i tradiciju. Uskrsno vrijeme u Istri nezamislivo je bez pince, ali i ove manifestacije koja ju slavi.

Vrijedni Žminjci i ove će godine obilježili uskrsno vrijeme promocijom tradicije i kulture svog kraja. U nedjelju 2. travnja s početkom u 13,30 sati Zad kaštela u Žminju, održat će se ovogodišnja manifestacija Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, manifestacija posvećena tradicijskom istarskom uskrsnom kolaču koja podsjeća na neka, ne tako davna vremena kad je svaki vazmeni stol krasila domaća pinca. I danas je u većini domaćinstava nezaobilazna, ali rijetko se koja domaćica upušta u njezino pečenje.

Priprema pince na ugnjišću

Posjetitelji će u Žminju imati priliku vidjeti, ali i kušati što se nekada jelo za vazmeni doručak. Vrijedne domaćice izložit će pince i uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja. Sve slastice, posjetitelji će imati priliku i kušati. Kraj ugnjišća, domaćice će pokazati kako se mijesi i peče pinca, a s gostima će podijeliti svoje recepte. Za ovu priliku, najpoznatija žminjska domaćica, Zdenka Jakus, pripremit će najveću pincu na svijetu te pokušati oboriti prošlogodišnji rekord pince teške 36 kilograma.

Istarska supa i kukujanski presnac

U goste stiže i rovinjska udruga Agrorovinj koja će za posjetitelje pripremati istarsku supu za koju su pokrenuli postupak zaštite umijeća pripreme i konzumacije. Osim tradicionalne, pripremat će se i žminjska supa s dodatkom pince i kave. Gosti iz Grobnika predstavit će kukujanski presnac – tradicijsko jelo s Grobinštine.

I ove godine će se održati turnir u pićenju jaja, a najbolji će biti nagrađen špaletom pršutane Jelenić. Članovi ocjenjivačke komisije odabrati će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.

Vazmene užanci

Na vazmenon samnju brojna će lokalna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva predstaviti svoje proizvode. U razdoblju od 30.03. do 02.04. žminjski ugostitelji nudit će prigodne uskrsne menije. U restoranu pod Ladonjon na meniju je fritaja sa špaletom, Odrezak u šugu od pršuta, njoki i salata te kuhano jaje, mladi luk i pinca. Fast food to je to ovom prilikom nudi Vazmeni burger, a pizzerije Ulika i Orhideja pripremat će Vazmene pizze.