Tematski park maslina i maslinika „Fažanski Olivari – dvotisućljetno fažansko zlato“, otvoren je krajem lipnja u Fažani i od tada mami svojom posebnošću. Riječ je o projektu koji spaja bogatu povijest, tradiciju maslinarstva i suvremenu interpretaciju tog dragocjenog mediteranskog simbola.

FOTO: Paola Albertini

Smješten u samom srcu Fažane, novi park predstavlja spoj arheološke baštine, prirodnih vrijednosti i edukativnih sadržaja namijenjenih svim generacijama. Cilj projekta je očuvanje i vrednovanje maslinarske baštine toga kraja, ali i stvaranje prostora za učenje, susrete i inspiraciju.

Od ideje do realizacije

Realizacija projekta započela je 2022. godine temeljem sporazuma između Općine Fažana i Turističke zajednice Općine Fažana, a u provedbu su bili uključeni brojni stručnjaci i renomirane institucije. Park je nastao u više faza s naglaskom na očuvanje maslinika te njegovu valorizaciju kao autentičnog prostora za interpretaciju i doživljaj.

FOTO: Paola Albertini

Maslinarstvo ima posebno mjesto u povijesti Fažane. Još u antičko doba fažansko maslinovo ulje bilo je cijenjeno diljem Sredozemlja, a brojni arheološki nalazi – rimske uljare, luke, vile rustike i radionice amfora – svjedoče o tadašnjoj gospodarskoj važnosti ovog područja. Istraživanja koja je provodio Arheološki muzej Istre dodatno su obogatila ovu priču.

Znanstvenu podlogu projekta dao je Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, koji je utvrdio da su neke masline u fažanskom masliniku stare i do 400 godina. Posebno zanimljivo otkriće su dva do sada nepoznata genotipa maslina – nove sorte koje su putem javnog natječaja dobile imena Vasiana i Oceana. Ove sorte ne postoje ni u jednoj domaćoj ni svjetskoj bazi podataka, što projektu daje dodatnu znanstvenu i gospodarsku vrijednost.

FOTO: Paola Albertini

Idejno rješenje i projekt parka potpisuje Studio Kappo, dok su za interpretacijski plan i sadržaj zaslužni dr. sc. Tamara Nikolić Đerić i poznati dizajnerski studio Tumpić/Prenc. Vizualni identitet parka temelji se na motivu ruku – simbolu rada, povezanosti čovjeka i masline te prijenosa znanja kroz generacije.

Duga i vrijedna tradicija

O maslinarskoj baštini toga kraja i vrijednosti parka, kako za posjetitelje, tako i za maslinare, razgovarali smo s maslinarkom Nicolettom Balija.

„Fažana je primorsko ribarsko mjesto te glavna luka za Nacionalni park Brijuni koji su još od doba starih Rimljana poznati po uzoju vinove loze, maslina, proizvodnju vina i maslinovog ulja. Upravo se u tom kontekstu razivijalo gospodarstvo u Fažani, pored sveprisutnog ribarstva. I danas gospodarstvo ovisi o maslinarstvu, turizmu i ribarstvu — maslinovo ulje je središnja lokalna tradicija, a moja se obitelj s očeve strane oduvijek bavila poljoprivredom, uzgojem vinove loze i povrtlarstvom, dok je s majčine strane djed bio profesionalni ribar. Tako da u jednoj obitelji čuvamo, ili se bar trudimo sačuvati, ono najvrijednije  od naše baštine i tradicijskog znanja“, rekla nam je.

FOTO: Paola Albertini

Kako je ispričala, njen je otac, Aldo Balija, počeo saditi masline krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća: „Ja sam s 25 godina preuzela OPG od oca i nastavila uz pomoć mame Duilie razvijati ono što je on započeo. Trudim se biti dosljedna tradiciji uzgoja autohtnoih sorti, ali uz istraživanje i primjenu modernih pristupa uzgoja i proizvodnji maslinovog ulja“.

Njihovo je ulje nagrađivano na domaćim, lokalnim i nacionalnim natjecanjima ali najviše su ponosni na međunarodna priznanja i nagrade, 2010. godine su uvršteni među najboljih 20 svjetskih ulja vodiča Flos Olei.

„Duboko sam uvjerena da je tradiciju bitno poštivati, crpiti iskustvo iz duboko usađenog korijenja naših predaka kako bismo mogli bolje razumjeti evoluciju uzgoja i prilagoditi se novim izazovima. Istovremeno je jednako važno usvajati nova znanja i pratiti novitete u tehnologiji, agrotehnici, preradi, kako bismo mogli prenijeti budućim generacijama naše iskustvo i znanje sjedinjeno s tradicijom“, rekla nam je.

FOTO: Paola Albertini

Balija smatra kako Fažana u tom smislu ima veliki značaj i utjecaj: „Pored Male ribarske akademije – zahvaljujući kojoj i djeca iz vrtića znaju soliti srdele! – na red je došlo maslinarstvo koje je u Fažanskom olivariju predstavljeno na moderan i zanimljiv način, koristeći nove tehnologije, prilagođavajući jezik našim posjetiteljima, velikima i malima. Osobno smatram da je vrlo bitno obraćati se djeci, jer na taj način cijela obitelj uči zajedno s njima i vraćaju se s odmora obogaćeni novim saznanjima“.

Ističe kako to ima pozitivan utjecaj i na proizvođače jer cijela kategorija dobiva na vidljivosti i prepoznatljivosti njihovog ulja.

“Tradicija je to koja se nastavlja od doba Rimljana do danas. Turistička zajednica Fažana i prvenstveno njena direktorica Melita Peroković, odradili su ogroman posao te vjerujem kako svi fažanski maslinari mogu itekako biti zadovoljni ovom promocijom“, zaključila je.

Uživanje u sadržajima parka

Posjetitelji parka mogu uživati u informativnim interpretacijskim tablama, repliki antičke rimske preše, kao i u interaktivnom kiosku koji kroz digitalne sadržaje na zabavan i edukativan način prikazuje dvotisućljetnu povijest maslinarstva, autohtone sorte i metode obrade maslina – od antičkih vremena do suvremenih tehnika.

FOTO: Paola Albertini

U parku se mogu vidjeti masline stare od 150 do čak 400 godina, a analizom dvije potpuno nove sorte maslina kojih nije bilo u dostupnim bazama podataka dobili su i novu, svjetski poznatu sortu maslina i provedenim natječajem dali joj imena, Vazijana i Oceana.

Ondje je i digitalni kiosk koji pruža brojne informacije, daje recepte za jela s maslinovim uljem, igre za djecu…

„Fažanski Olivari“ već su postali nova atrakcija koja uspješno povezuje arheologiju, prirodu, kulturu, turizam i edukaciju. Park nije samo podsjetnik na bogatu prošlost, već i važan element identiteta i budućeg razvoja Fažane.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.