Početkom godine Udruga pčelara Pula organizirala je pčelarsku školu koju je pohađao 31 pčelar od kojih su se neki prvi put susreli s pčelarstvom.

Nastavu, koja se sastojala od općeg i specijaliziranog dijela, realiziralo je Učilište Apis iz Velike Gorice, a Pčelarsku školu je financijski potpomogla i Istarska županija preko svog Odjela za poljoprivredu. 

„U općem dijelu se učilo o građi pčele, anatomiji i biologiji pčele, a u specijaliziranome o tehnologiji pčelarenja, pčelinjim bolestima te različitim vrijednim proizvodima koje nam pčela daje. Polaznici su uglavnom bili s područja južne Istre te nekolicina iz Poreča“, rekao nam je predsjednik Udruge pčelara Pula dr.sc. Nediljko Landeka.

FOTO: Udruga pčelara Pula

Nakon teoretskog dijela polaznici su nastavili praktičnu edukaciju u novoosnovanom gradskom pčelinjaku koji se nalazi u okviru Društvenog vrta Gregovica, a tijekom ljeta pribavili i svoje prve košnice. Kako kaže Landeka, pčelarska sezona je na području južne Istre bila dosta loša zbog dugotrajne suše. Ipak zadnjih mjesec dana, uz lijepo i toplo vrijeme pčele su uspjele prikupiti nektar od bršljana i od njega proizvesti poseban bršljanov med.

„To je bila prilika da naši polaznici obave i svoje prvo vrcanje meda, a sam postupak vrcanja organizirali smo u prostoru Udruge s alatima koje smo nabavili kroz projekt pomoći mladim pčelarima realiziranim s Gradom Pula. Tako naša udruga regrutira nove mlade članove za ovo lijepo i plemenito zanimanje što nam daje nadu da će pčelarstvo opstati na Puljštini unatoč klimatskim nedaćama kojima svjedočimo“, izjavio je Landeka.

FOTO: Udruga pčelara Pula

Ugroza pčela

Naime, klimatske promjene utjecale su na ponašanje pčela, koje su zbunjene i nervozne zbog čestih i naglih promjena vremena, a probleme pčelarima zadaje i korištenje insekticida i herbicida u poljoprivrednoj proizvodnji.

Najvažnija su to bića na planetu jer bez njih nema oprašivanja, nema plodova, nema hrane, nema ni ljudi. Pčele su zaslužne za većinu bioraznolikosti na našem planetu, a 70 posto hrane koju koristimo nastaje upravo njenim oprašivanjem.

 

U Hrvatskoj danas brojimo 443 tisuće registriranih pčelinjih zajednica, a s onima koje nisu evidentirane brojka dolazi do oko 500 tisuća. Godišnje se u Hrvatskoj proizvede oko osam do deset tisuća tona meda. U Istri se brojka kreće od 12 do 13 tisuća pčelinjih zajednica s kojima radi oko 420 pčelara.

Važnost pčela

Mnogi od lijekova, i konvencionalni i alternativni, potječu od oprašenih biljaka. Iako je sektor pčelarstva malen, iznimno je važan za poljoprivredu, sigurnost hrane i bio-raznolikost. U Europskoj uniji svake godine oko 600.000 pčelara i pčela iz 17 milijuna košnica proizvedu oko 250.000 tona meda.

Širom svijeta postoji 20.000 vrsta pčela, a oko 250.000 vrsta biljaka ovisi o pčelama za oprašivanje. Pčele povećavaju prinos usjeva jabuka, borovnica i krastavaca i do 30 posto, tako da bi bez njih mnoge vrste voća i povrća postale deficitarne i skupe.

Jasno je stoga zašto je pčelarska škola važna i zbog čega je bitno da se što više ljudi educira i bavi tim doista plemenitim zanimanjem.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.