U postolarskoj radionici Damira Cerina u rovinjskoj ulici Zdenac odzvanja ritam čekića i čavala. Upravo ovdje, kod posljednjeg rovinjskog postolara, započinje Rovinj Craft Tour – vođeno putovanje koje spaja priče, mirise i okuse starih zanata, od ribarskih mreža i batane do fijoka i pelinkovca, nudeći autentičan doživljaj života u Rovinju.

Damir Cerin – posljednji rovinjski postolar, FOTO: Lenka Šajina

U jedinoj preostaloj rovinjskoj postolarskoj radionici, Damir Cerin s čekićem u jednoj i čavlom u drugoj ruci, tiho svjedoči o vremenu kada su se cipele popravljale, a ne bacale.

Cerin je zanat naslijedio od oca Antona, uz kojeg je naučio sve tajne postolarskog umijeća. “Ovaj posao nije bio moj prvotni profesionalni odabir, ali od sudbine nisam mogao pobjeći”,  objašnjava s osmjehom Cerin koji je za dugogodišnji rad nagrađen Medaljom grada Rovinja. Nekad su u radionici izrađivali samo radne cipele, a na svaki čavao davali su garanciju od dvije godine – i nikad nisu imali reklamacija. “U to vrijeme, čini mi se da je u Rovinju bilo pet postolarskih radionica”, prisjeća se.

Upravo je tradicija zanatlija poput Damira Cerina postala glavni adut Rovinj Craft Toura – nove, stručno vođene ture koja je ove godine po prvi put organizirana za sve one koji žele upoznati tradicionalne običaje, obrte i rukotvorine grada.

FOTO: Lenka Šajina

Dvosatna šetnja kreće s Trga na mostu, ispred Turističke zajednice Rovinja-Rovigno, a sudionike vodi u obilazak bogate rovinjske baštine. Osim Cerinove postolarske radionice u ulici Zdenac, otkriva se i čitav niz drugih tradicija koje i danas žive u rukama vještih majstora.

Slatki okusi Rovinja

Posjetitelji imaju priliku okušati se i u pripremi  tradicionalnih rovinjskih slastica – fijoka. Radionica se održava u autentičnoj rovinjskoj konobi Spacio Matika. Recept za ove odlične fijoke otkriva Jasna Bešker. Vrlo je jednostavan: jaja, šećer, vino, malo soli, brašno, vanilija, ulje i rakija, malo limunove korice ili naranče. U nekim krajevima Istre ove su slastice poznate kao kroštule, a razlikuju se samo izgledom.

FOTO: Lenka Šajina

Put dalje vodi u Ekomuzej Kuća o Batani, gdje se posjetiteljima otkriva stoljetna tradicija ribarstva i života uz more. U neposrednoj blizini predstavlja se krpanje ribarskih mreža, izrada i popravak brodica te pletenje demižana i vrša.

Edi Poropat pokazuje kako se krpaju mreže, FOTO: Lenka Šajina

“Ja koristim konac broj 3”, objašnjava Edi Poropat dok pokazuje kako se krpa tradicionalna ribolovka. “Neki ovu mrežu zovu postarica, ali po pravilu je pašarela. Ime je dobila po ribi Pasari, koja sliči listu.”  Osim što krpa stare mreže, Poropat plete i nove, prenoseći znanje koje je učio desetljećima.

Predstavljajući batanu, tradicionalno ribarsko plovilo, Remiđo Bogešić objašnjava koliko je njezina briga zahtjevna: “Kad se s njom svakodnevno izlazilo na more, održavanje je bilo lakše – barku bi svaki dan isprali i bila je stalno u funkciji. Batana se brzo suši i mora ostati vlažna da bi trajala.”

Remiđo Bogešić na tradicionalnom ribarskom plovilu, FOTO: Lenka Šajina

Ovakvi dragocjeni detalji čine Rovinj Craft Tour posebnim – jer se ne radi o razgledavanju uobičajenih zanimljivosti Rovinja, već interakciji s njegovim vrijednim stanovnicima koji itekako imaju što za ispričati.

Kuća rovinjskog pelinkovca

Posebno iskustvo pruža posjet Kući rovinjskog pelinkovca, gdje sudionici mogu saznati sve o proizvodnji čuvenog rovinjskog pelinkovca i drugih likera, proizvedenih prema stogodišnjoj tradicionalnoj recepturi. Tvornica Darna svoju je djelatnost započela 1996. godine – prvo kao franšiza, a potom kao samostalno poduzeće u vlasništvu Katarine Latinović. Tradicija proizvodnje likera datira još iz 1925. godine, a ove godine slavi stogodišnjicu postojanja. Vlasnici su ostali vjerni originalnoj recepturi, pazeći na vrhunsku kvalitetu proizvoda, što potvrđuju brojna priznanja.

Najstarija destilerija u Istri, FOTO: Lenka Šajina

Baš kao što Damir Cerin udahnjuje novi život starim cipelama, Rovinj Craft Tour udahnjuje život tradicijskim zanatima i običajima, omogućavajući posjetiteljima da ih ne samo vide, već i dožive. Svaki čekić, svaka mreža i svaka kap pelinkovca priča priču o gradu koji čuva svoje vrijednosti – i poziva svakoga tko ga posjeti da postane dio te priče. Tura se održava svaki četvrtak do 2. listopada 2025., a sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.