Znate li što je gramper? Tako u Kašteliru i Labincima zovu krumpir, namirnicu koja je od iznimnog značaja za taj kraj.
Prema legendi, krumpir je u Kašteliru postao gramper još u doba Napoleona kad je ondje bilo dosta francuskih vojnika među kojima i jedan stariji kuhar koji je pripremao izvrsna jela od krumpira. Kako su ga vojnici zvali grand pere što na francuskom znači djed, djeca koja nisu razumijela francuski povezivala su taj izraz s pečenim krumpirom koji su dobivali od kuhara. I tako je taj naziv postao sinonim za krumpir koji u tom kraju uživa poseban status.
Gramperijada
Krumpir ili gramper toliko cijene da mu je posvećena cijela jedna manifestacija, čuvena Gramperijada, koja je ove godine proslavila dvadesetu obljetnicu.
Upravo u čast jubilarne obiljetnice Gramperijade, gramper je brendiran na poseban način – kao prilog naziva Broštulani gramper s orihi, jelo koje su Kaštelir i Labinci nedavno brendirali kao ovdašnje i lokalno.
Gramper je u Kašteliru kralj gastronomije i vrhunski brend, pa je stoga osmišljeno to posebno jelo čime je nastala lijepa priča koja spaja poljoprivredu i turizam te dodatno valorizira krumpir kao namirnicu koja pruža izvrsne gastronomske mogućnosti.
Prema riječima načelnika Općine Kaštelir-Labinci, Đulijana Petrovića, njihov gramper nije običan poljoprivredni proizvod, on je rezultat tradicije, znanja i ljubavi prema zemlji koja se prenosi s koljena na koljeno te su mu ovim projektom odlučili dati zasluženo priznanje: „Brendiranjem on postaje simbol našeg grada, kulture i načina života i prati slogan našeg mjesta Tamo gdje moderan život susreće tradiciju“.
Novi recept za tradicijsko jelo
Broštulani gramper s orihima predstavlja jednostavnost i bogatstvo toga priloga jelu, a osmislio ga je priznati istarski chef Robert Perić.
Naime, to je realizirano zahvaljujući projektu naziva „Osmišljavanje recepta i edukacija dionika za projekt Prilozi od grampera“ financiranom sredstvima Upravnog odjela za turizam Istarske županije temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora koji je TZ-u Općine Kaštelir-Labinci dodijelio te sredstvima Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo.
„Pripremio sam više jela s krumpirom, a oni su odabrali ovo. Reakcije su bile doista jako pozitivne jer ono predstavlja bogatstvo okusa i jednostavnost: ružmarin, kadulju, papar, timjan, orihe…“, rekao nam je Perić.
Prije finalizacije recepta sudionici projekta pričali su sa starijim mještanima i zamolili ih da kažu kako se nekada, tijekom njihove mladosti, pripremao gramper u ovim krajevima. Uglavnom su svi rekli da se najčešće spravljao na masti, uz ružmarin kao začin. Zato recept ovaj recept uz elemente novog i modernog sadrži i starinski način kuhanja i time čuva tradiciju.
Treba istaknuti da gramper od kojeg se sprema brednirano jelo dolazi od lokalnih proizvođača, kao još jedna crtica u lijepoj priči koja spoja turizam i poljoprivredu po kojoj su Kaštelir i Labinci nadaleko poznati.
Broštulani gramper s orihi
Ovaj primamljiv prilog radi se tako da se gramper najprije opere i očisti od zemlje, zatim ga se cijelog skuha, ohladi i izreže na fete. Stavi se slanine, malo masti, orihe, kadulju, malo ružmarina, timijan i pripremljeni krumpir te se sve to zajedno sfriga, posoli i popapri.
Gramper nije skupa namirnica, koristi se svakodnevno na stolu mnogih, od njega se da svašta napraviti, a s novim brendom lako se približiti ljudima, turistima i gostima, što je velika prednost ovog jela.
„Nadam se da smo uspjeli s receptom i da će jelo ući i pronaći svoje mjesto u svakom domu“, rekao nam je kuhar Perić istaknuvši kako su za sad reakcije na degustaciju ovoga priloga mahom pozitivne.
„Ovo jelo je Istra u malom i puno je okusa“, rekao nam je Perić. Jelo je konkretno i zasitno pa se može jesti i kao prilog, ali i zasebno jelo.
Ako ga jedemo kao prilog savjetuje da uz njega pripremimo bilo koje vrste mesa, samo da ne bude spremljeno na lešo.
„U kuhinji nema granica, treba nam samo mašta i znanje. Zadatak mi je bio predstaviti krumpir kroz jednostavnost i bogatstvo okusa koji su nas podsjetili na prošlost kad se za pripremu jela koristila mast i kad smo koristili slaninu u pripremi jela. Ona se više ne koristi toliko, a vrlo je zahvalna jer jelima daje dozu slatkog i slanog okusa“, rekao nam je Perić.
Iako zamamni miris ovog istinski fantastičnog priloga koji naizgled jednostavnu namirnicu poput krumpira prikazuje u posve drugačijem svjetlu ne možemo predočiti, vjerujte nam na riječ kad kažemo da je jednako tako ukusan, posebno ako se degustira uz vrhunska vina. Isprobajte ga, nećete požaliti.