U Distributivnom centru za voće i povrće u Vukovini prvi su hrvatski proizvodi označeni znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska. Radi se o jabukama proizvođača PZ Jabuka HR koje su već spremne za tržište.

Znak Dokazana kvaliteta – Hrvatska kojim će se označavati poljoprivredni i prehrambeni proizvodi jamči potrošaču da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti i provjerene kvalitete. Isto tako, oznaka garantira da je Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen. U ovaj nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda se mogu uključiti svi sektori odnosno sektor proizvodnje i prerade mlijeka, proizvodnje i prerade mesa, proizvodnje i prerade voća i povrća, proizvodnje meda, proizvodnje jaja, proizvodnje i prerade uljarica, prerade maslina, te proizvodnje brašna i šećera.

U označavanju jabuka sudjelovala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnici Tugomir Majdak i Zdravko Tušek, te ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić. Prisustvovali su također i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota, predsjednik Proizvođačke organizacije Jabuka Luka Cvitan, te ravnateljica Hrvatske akreditacijske agencije Mirela Zečević i brojni voćari. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je na znaku Dokazana kvaliteta – Hrvatska podnositelju zahtjeva Hrvatskoj voćarskoj zajednici te proizvođačima jabuka okupljenih u PZ Jabuka HR. Dodala je kako je u procesu priznavanja i oznaka za konzumna jaja dok je specifikacija za povrće krajem kolovoza upućena na notifikaciju u Europsku komisiju.  U ovaj nacionalni sustav se mogu uključiti svi sektori te vjerujem kako će naići na plodno tlo kod proizvođača jer će oznaka Dokazana kvaliteta – Hrvatska proizvođačima omogućiti bolji plasman na tržištu proizvoda dodane vrijednosti, a potrošačima garantirano domaći proizvod. Dodatno ćemo ovaj sektor osnažiti izgradnjom i opremanjem logističko-distribucijskih centara za koje smo putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predvidjeli 616 milijuna kuna. – istaknula je ministrica Vučković.

Predsjednik voćara Branimir Markota istaknuo je važnost same oznake za voćare koja diže vrijednost samog proizvoda. Ovo danas je jedan simbolična čin, ali nama voćarima jako bitan. Naime, jedan od najvećih problema voćara je izostanak kvalitetnog i transparentnog označavanja domaćeg proizvoda u trgovačkim lancima, a ovaj certifikat domaćeg proizvoda pod nazivom Dokazana kvaliteta – Hrvatska diže vrijednost našeg proizvoda i daje jasnu informaciju hrvatskim potrošačima koji su željni dokazano domaćeg proizvoda. Također, voćari trebaju znati kako za dobivanje certifikata proizvod mora proći preciznu i vrlo rigoroznu provjeru radi dobivanja verifikacije temeljene na propisima Europske komisije, potrebno je imati odgovarajuću kvalitetu, ali i odgovarajuću količinu proizvoda. Moram istaknuti kako se nadam da ćemo sve ovo uskoro raditi zajedno u skladišno-distributivnim centrima, koji su još jedan važan preduvjet za razvoj ovog sektora.

Znakom Dokazana kvaliteta s naznakom države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih država na znaku označava zemlju gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, a ista je kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Također, oznakom Dokazana kvaliteta bez naznake države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih zemlja u kojoj su proizvedeni ili prerađeni nije ista kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Znak Dokazana kvaliteta na ambalaži i proizvodima mora se nalaziti u glavnom vidnom polju.

S ciljem što veće informiranosti Ministarstvo je izradilo edukativne letke o nacionalnom sustavu „Dokazana kvaliteta“ kao i označavanju voća znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska.