Kvaliteta domaćih poljoprivrednih proizvoda nikad nije bila upitna, međutim, trenutna situacija zabrinula je sve poljoprivrednike. Upitan je plasman i prodaja njihovih proizvoda. U pripremi su mjere za pomoć poljoprivrednicima.

Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije ističe kako je u dnevnom kontaktu s poljoprivrednicima i predstavnicima udruga poljoprivrednih proizvođača. Svjesni smo teške situacije u kojoj se naši poljoprivredni proizvođači u Istarskoj županiji nalaze. Njihov je najveći problem što danas ne mogu prodavati svoje poljoprivredne proizvode, a s druge strane ne mogu ni zaustaviti proizvodu kako mlijeka, jaja, povrća i ostalih poljoprivrednih proizvoda koje redovito proizvode. Dovedeni su u situaciju da imaju višak proizvoda i manjak likvidnih sredstva što im onemogućava nastavak daljnje poljoprivredne proizvodnje. Od njih čujem kako se to tumači kao favoriziranje velikih trgovačkih lanaca i pogodovanju uvozničkom lobiju za uvoz voća i povrća. Vjerujem da nije tako, cilj je spriječiti širenje zaraze na tržnicama kao mjestu gdje postoji veliki socijalni kontakt i velika mogućnost širenja zaraze.

Pinzan ističe kako se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokušava barem djelomično otvoriti gradske tržnice na način da se dopusti prodaja u zatvorenim prostorima i objektima koji su registrirani za maloprodaju poljoprivrednih proizvoda. Naglasio je kako je prioritet spriječavanje širenja zaraze i pozvao sve potrošače da kupuju proizvode lokalnih proizvođača i i tako potaknu nastavak poljoprivredne proizvodnje