Mnogi od nas se sa sjetom sjećaju dana djetinjstva kad bi se na stolu našle domaće jabuke. Jabuke bi u tren cijeli dom ispunile mirisom prirode, s ogromnom željom da se u taj plod odmah zagrize.

Tako je obično i bilo. Jabuka je osim mirisa imala i predivan okus. Vizualno nije imala besprijekoran izgled poput ovih današnjih. Rupice od raznih biljnih nametnika otkrivale su da se radi o potpunom prirodnom proizvodu. Ipak, znalo se čak i prije trideset, četrdeset godina vidjeti kako ekološki osviješteni turisti na lokalnim zelenim tržnicama kupuju voće. Pa bi prodavače upitali da im izdvoje voće koje je na sebi imalo tragove nametnika. Naravno, prodavači su se iščuđivali takvim kupcima.

Današnje jabuke su prelijepe, ali miris se osjeti tek kada se ona zagrize. Ono što predstavlja veliki problem je uklanjanje pesticida s njih. Danas se teško može doći do jabuka i drugog voća i povrća uzgojenog na ekološki način. Ono koje je dostupno je značajno skuplje. Općenito, svo voće i povrće je tretirano sredstvima protiv nametnika, jer jedino se tako dobivaju veći prinosi koji donose veću ekonomsku isplativost i to često na uštrb našeg zdravlja.

Naišli smo na jedan stariji članak u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry gdje opisuju tri načina pranja jabuka prije mjerenja razine pesticida.

Jabuke su tretirane s dva pesticida koji se inače koriste u zaštiti od nametnika. Neki od pesticida idu toliko daleko da penetriraju nekoliko puta dublje u koru jabuke od uobičajenih pesticida, stoga je pranje takvih jabuka jako teško.

Kako očistiti jabuke od pesticida?

– Prvi način pranja jabuka sastoji se od tekućeg bjelila i vode, način koji je jako omiljen u SAD-u.
– Drugi način pranja je s vodom iz gradskog vodovoda u koju je ubačena soda bikarbona i to samo jedan posto.
– Treći način pranja bilo je pranje samo s vodom iz gradskog vodovoda.

Ono što je fasciniralo je činjenica kako je nakon samo dvije minute namakanja jabuka u vodi sa sodom bikarbonom uklonjeno najviše pesticida. Za potpuno uklanjanje pesticida jabuke je bilo potrebno namakati 15 minuta. Nakon toga su bili uklonjeni, odnosno izvučeni gotovo svi tragovi pesticida.

Znači, što učiniti ako želite pojesti jabuku ili neko drugo voće s kojeg nisu oprani pesticidi? Jednostavno stavite jednu žličicu sode bikarbone u pola litre vode i u tu vodu stavite voće. Duljim namakanjem svesti ćete pesticide beznačajan minimum.