Moderni poljoprivrednik mora imati potrebna znanja kako bi uspješno vodio poljoprivredno gospodarstvo. Uskoro kreću upisi u srednje škole, a sva ta znanja dostupna su u Poreču.

Ključ uspjeha istarskih poljoprivrednika, osim predanog rada, svakako je znanje, najvažniji alat modernog poljoprivrednika. Jedno od mjesta na kojima ta edukacija započinje je Srednja škola Mate Balote u Poreču.

Upoznali smo dva učenika sredne poljoprivredne škole, Ivanu i Patrika. Motiv za upis u srednju poljoprivrednu i jednom i drugom je tradicija poljoprivredne proizvodnje u njihovim obiteljima. Ivana dolazi iz malog mjesta blizu Svetog Lovreča, a njezina se obitelj bavi uzgojem konja. Upravo ju je to potaknulo na odabir jer i sama želi nastaviti s uzgojem. Patrik dolazi iz Kaldira, voćarskog kraja. Njegova se obitelj bavi voćarstvom, a ova se škola pokazala kao najbolji odabir zbog nastavka proizvodnje.

Poljoprivredna škola u Poreču otvorila je svoja vrata davne 1883. godine. Na istom mjestu danas Srednja Škola Mate Balote osim drugih programa nudi i program agrotehničara.

Ravnatelj Krešimir Bronić ističe kako učenici kroz četverogodišnje obrazovanje osim redovne nastave dobivaju i puno praktične nastave iz strukovnih predmeta koja im je osnova za daljnje usavršavanje.

Projekt Upiši poljoprivrednu

Kako bi promovirali poljoprivrednu školu i privukli osmaše na upis, prije nekoliko je godina pokrenut projekt Upiši poljoprivrednu. Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču zajedno sa srednjom školom Mate Balote kroz taj projekt želi informirati učenike osmih razreda iz cijele Istre o mogućnostima upisa u srednju poljoprivrednu školu.

Milan Oplanić iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču naglašava kako se suvremena poljoprivreda ne može odvijati bez bez kvalitetno obrazovanog kadra u koji su uključeni mladi školovani ljudi. S tim je ciljem Institut za poljoprivredu i turizam pokrenuo projekt pod nazivom Upiši poljoprivrednu, proizvodi hranu i brini se o okolišu.

Smjer Agrotehničar traje četiri godine. Učenici tijekom školovanja stječu znanja iz svih poljoprivredniuh grana.  Dio nastave se odvija u učionici, ali sve što se uči kroz strukovne predmete odrađuje se na praktičnim vježbama na malom školskom imanju i kroz terenske nastave..

Ove godine upisat će se 26 učenika

Mirela Marković iz Srednje škole Mate Balote pojašnjava kako učenici na praktičnim vježbama redovito uzgajaju presadnice povrća koje se kasnije sade u školski vrt. Također se uče i rezidbi maslina i vinograda, beru masline i grožđe. U školi imamo i poljoprivredne strojeve s kojima obrađujemo tlo. U suradnji s Institutom koji nam je tu u susjedstvu odrađuju se i kemijske analize. Posljednjih godina školovanja dobivaju i predmete koji se tiču marketinga. Kroz njih stječu vještine i znanja o prodaji poljoprivrednih proizvoda i njihovom plasmanu te što boljoj prezentaciji. Kroz učeničku zadrugu koja se zove Parentino i koja djeluje već 21 godinu učenici proizvode vino, maslinovo ulje, eterično ulje, sapune, kreme… I učenici zapravo ne samo da proizvode te proizvode, oni ih i oblikuju. Dakle, oni ih pakiraju, izrađuju etikete… i kroz smotre učeničkih zadruga te na Vinistri predstavljaju i vino i sve druge proizvode koje proizvedu.

Poljoprivredna škola ove godine upisuje 26 učenika. Za sve koji se žele baviti poljoprivredom, nastaviti obiteljsku proizvodnju ili je pak pokrenuti, ovo je dobra prilika za početak tog puta.