Udruga Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana uspješno kombinira tradiciju i modernu tehnologiju u očuvanju kulturne i poljoprivredne baštine. Kroz projekte revitalizacije autohtonih sorti, međunarodnu suradnju i edukaciju, ova inicijativa ne samo da čuva istarsku baštinu, već postavlja temelje za održivu budućnost i globalnu promociju održivih poljoprivrednih praksi.
Udruga Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana ističe se kao primjer uspješne kombinacije tradicije i moderne tehnologije, čime postaje uzor u očuvanju kulturne i poljoprivredne baštine. Kroz projekte poput revitalizacije autohtonih sorti, osnivanja Internatural učilišta te međunarodne suradnje sa Slow Food zajednicom, pokazali su kako lokalne inicijative mogu imati globalni značaj.
Jedan od ključnih projekata udruge jest sadnja i revitalizacija autohtonih sorti, prvenstveno gotovo zaboravljene sorte vinove loze, vodnjanskog muškata ruže. Nalazimo se u matičnom nasadu udruge Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana. Ovdje smo posadili 42 masline autohtonih sorti. Između njih posadit ćemo loze muškata ruže, sortu koju želimo vratiti u vodnjanske vinograde. Ovaj projekt je prepoznala Slow Food zajednica, a zajedno s našim prijateljima iz Slow Wine koalicije koji su nas posjetili kako bi učili o našem iskustvu vezanom uz oplemenjivanje starih autohtonih sorti, simbolično ćemo posaditi prve loze, kazao je Dino Babić iz udruge Istarsko – Ekomuzej.
Međunarodna suradnja i razmjena znanja
U Vodnjanu su boravili predstavnici Slow Wine koalicije iz SAD-a, Italije, Grčke i Crne Gore, s ciljem razmjene znanja i iskustava o tradicionalnim i održivim praksama, što će pomoći u širenju sličnih inicijativa na globalnoj razini.

Iz Crne Gore stigli su bračni par Maja i Miško Leković, vlasnici male vinarije koja se nalazi na obali Skadaskog jezera. Miško Leković istaknuo je važnost ovog okupljanja kao prilike za učenje i razmjenu iskustava: Dobili smo poziv od Slow Wine koalicije iz Italije da dođemo ovdje, da vidimo i naučimo na modelu od udrge Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana koji se bave revitalizacijom autohtonih sorti vinove loze i posebnih stilova vina tipičnih za ovaj kraj. Svakako, radi se o zanimljivom okupljanju, jednom internacionalnom okruženju koje nas je oplemenilo. Sigurno ćemo ponijeti neke lekcije kući i pokušati ih primijeniti u svojoj okolini., kazao je Leković.
Maja Leković također je bila oduševljena načinom na koji lokalna zajednica u Vodnjanu čuva svoju baštinu i uključuje širu zajednicu. Fascinantna je ta uključenost cijele zajednice, ali i postojanje jedne osobe koja uspjeva animirati kompletnu zajednicu i širiti svijest o važnosti očuvanja tradicije, govori nam Maja te dodaje kako su bili u potrazi za vinom Vin de rosa i prije same degustacije saznali jako puno o njemu. Taj trud i ponos proizvođača u očuvanju ove tradicije zaista su probudili emociju u meni. Imala sam priliku zasaditi lozu muškata ruže i na taj način i sama sudjelovati u očuvanju ove sorte. Voljela bih se vratiti da vidim kako raste.

Chris Howard iz Francuske, vinski kritičar, naglasio je koliko ga je impresionirala predanost zajednice. Ovo je bio poseban doživljaj. Upoznao sam bogatu povijest i kulturu Istre te shvatio koliko je ovakva inicijativa važna za lokalnu zajednicu. Bilo mi je iznimno zanimljivo učiti o desertnom vinu Vin de rosa o čemu ću svakako pisati za poznate časopise s kojima surađujem.
Patricia Toth iz Mađarske osvrnula se na širu perspektivu: Ovo što je postavljeno ovdje može biti model za cijelu Mediteransku regiju, posebno za gradove s manjim brojem stanovnika i bez jasnih razvojnih planova. Ovaj projekt je tek u početku, ali smatram da u njega treba vjerovati i nastaviti ga razvijati.
Održivi razvoj i edukacija
Udruga je dobila u zakup poljoprivredno zemljište izvan grada koje su krenuli čistiti kako bi sačuvali autohtone sorte. Imamo stare dunje, lješnjake, a prošle godine smo ovdje uzgajali kapulu. Posadili smo 42 masline autohtonih sorti i krenuli s vinogradom, gdje planiramo zasaditi 500 loza između maslina, jedan model kombinacije maslinika i vinograda kao što su to radili naši preci. Tako se radilo jer zemlje je bilo malo, a nisu imali vremena čekati da masline dođu u puni rod, pojašnjava Babić.

Na zemlji koju smo dobili u zakup, prilikom čišćenja naišli smo na jedan zapušteni vinograd gdje smo pokušali nakalemiti muškat ružu vodnjansku na već postojeću podlogu i rezultati su pozitivni. Blizu se nalazi i vinograd iz kojeg uzimamo reznice tako da imamo sve elemente za vraćanje muškata ruže u naše vonograde, pojašnjava Babić.

Učilište Internatural prepoznato je kao jedan od rijetkih primjera primjera gdje se tradicionalno znanje kombinira s novim tehnologijama i metodologijama. Slow Food zajednica odlučila je na njihovom primjeru osnovati bar jedno takvo učilište po kontinentu.
Eleonora Lano iz Slow Food Internationala objasnila je kako su došli istražiti kako Slow Food zajednica u Vodnjanu provodi edukaciju. Planiramo uspostaviti međunarodni centar koji će povezati ostale slow food centre diljem svijeta. Alessandra Villa dodala je kako taj korak označava rast vrijednosti autohtonih sorti te da se održava tradicija proizvodnje Vin de rosa.

Udruga Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana pravi je primjer kako se lokalna tradicija može očuvati i unaprijediti kroz suvremene pristupe i međunarodnu suradnju. Edukacijom i razmjenom znanja postavljaju temelje za održivu budućnost koja spaja prošlost i sadašnjost u korist budućih generacija.