Otvoren je javni poziv u sklopu projekta AgroBioHeat iz programa Obzor 2020 za inovativne inicijative koje žele iskoristiti potencijal agrobiomase u energetske svrhe, priopćili su iz Zelene energetske zadruge.

Misija Zelene energetske zadruge je promicanje korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. U siječnju prošle godine započeli su s projektom AgroBioHeat. To je projekt kojemu je cilj promicanje grijanja na agro biomasu u Europi. Projektni konzorcij sastoji se trinaest partnera iz devet europskih zemalja sa širokim spektrom kompetencija i pozadine, od biomase i bioenergije, obnovljivih izvora energije ili poljoprivrednih udruga i klastera, do istraživačkih tehničkih partnera s iskustvom u području biomase i bioenergije, društvenih znanosti i konačno, tvrtka koja pruža rješenja za grijanje temeljene na biomasi.

Potencijal agrobiomase (agrokulturalni ili agroindustrijski ostatci ili energetski usjevi) u Hrvatskoj je slabo prepoznat. Projektom AgroBioHeat želi se potaknuti različite dionike za djelovanjem u svrhu iskorištavanja ovog neiskorištenog biogoriva.

Mi u Zelenoj energetskoj zadruzi pomažemo različitim sektorima u korištenju i razvoju obnovljivih izvora energije s naglaskom uključivanja lokalne zajednice, pa tako i putem javnog poziva želimo potaknuti zainteresirane da prijave svoju projektnu ideju iskorištavanja agrobiomase i time se uključe u borbi za energetsku tranziciju koja nam je izrazito nužna. – ističe Hajdana Rukavina, voditeljica projekta.

Na javni poziv mogu se prijaviti gradovi, općine, poljoprivredna gospodarstva, zadruge i svi zainteresirani građani koji vide potencijal za potrošnju agrobiomase za proizvodnju topline u malim objektima (manjim od 500 kWt) do 24.02.2020. Prijaviti se možete OVDJE.

Izabrana inovativna inicijativa dobit će stručnu podršku i usmjerenje gdje staviti fokus, uspostavljanje i osiguravanje opskrbe, podržavanje i usklađivanja aktera, upoznavanje s najboljim načinima financiranja, kontaktiranje dobavljača ili proizvođača kotlova, suradnju s lokalnom zajednicom kako bi se olakšalo prihvaćanje i podrška koja je potrebna da bi inicijativa postala društveno održivom.

Poziv je usmjeren na dionike koji namjeravaju koristiti lokalno proizvedenu agrobiomasu, poput slame, ostataka rezidbe vinograda, voćnjaka, komina masline ili energetskih kultura za proizvodnju topline, bilo za grijanje, vodu, toplinu ili procesnu paru. Instalacija mora biti moderna, automatizirana s provjerenim tehnologijama za učinkovitu upotrebu agrobiomase te sa niskim udjelom emisija. – naglašava Hajdana Rukavina.

Inicijativa koja će dobiti podršku treba se isticati po jedinstvenosti i nesvakidašnjosti, ali i jednostavnoj primjenjivosti te replikabilnosti rješenja. Konačno, mora dokazati prednosti za lokalnu zajednicu i kako će ostvariti utjecaj na klimatske promjene.

Projekt AgroBioHeat pruža nekoliko primjera kojim se inicijative mogu voditi: grad ili općina koje želi ugraditi toplinsku mrežu ili bojler u javnim zgradama; tvrtka za energetske usluge (ESCO) s potencijalnim kupcima koji su nesigurni u odabir poljoprivredne biomase umjesto uobičajene drvne sječke ili peleta, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva, zadruge ili agroindustrije koji namjerava iskoristiti vlastite nusproizvode, ali nema jasnu ideju odakle započeti.

Projekt se stopostotno financira (tri milijuna eura) programom za istraživanje i inovacije Obzor 2020 i ima važnu komponentu u promicanja ruralnog razvoja.

Više o projektu AgroBioHeat na LINKU.