Istarski poljoprivrednici u utorak su posjetili talijansku regiju Friuli–Venezia Giulia gdje su kroz studijski posjet LAG-u Carso upoznali primjere dobre prakse u stočarskoj i ekološkoj proizvodnji te razmijenili iskustva s lokalnim proizvođačima.

Predstavnici LAG-a Istočna Istra, u pratnji stočara i drugih poljoprivrednika s područja Istre, sudjelovali su u studijskom putovanju na područje LAG-a Carso u regiji Friuli–Venezia Giulia. Putovanje je organizirano u suradnji s LAG-ovima Južna Istra, Središnja Istra i Sjeverna Istra.
Studijski posjet proveden je u sklopu projekta „Prijenos dobre proizvođačke prakse stočarskih proizvoda“, koji sufinancira Istarska županija kroz Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo. Cilj projekta je razmjena znanja i iskustava između proizvođača te poticanje razvoja ruralnog prostora kroz primjere kvalitetne i održive poljoprivredne prakse.
Posjet iznimnim poljoprivrednim gospodarstvima
Istarski poljoprivrednici obišli su četiri poljoprivredna gospodarstva na području LAG-a Carso, svako s posebnim naglaskom na održivost, tradiciju i visokokvalitetnu proizvodnju.

Na društvenoj farmi Fattoria Sociale Parco Rurale „Alture di Polazzo“ upoznali su model poljoprivrede koji potiče socijalnu inkluziju i radnu integraciju osoba s posebnim potrebama. Predstavljen je način organizacije rada te primjer farme s važnom društvenom ulogom.
Ekološko gospodarstvo i edukativna farma Fattoria Kmetija Antonič / Učna Kmetija Asino Berto članica je međunarodnog pokreta Slow Food, a oduševila je sudionike uzgojem autohtone kraške ovce i proizvodnjom vrhunskih mliječnih i drugih ekoloških proizvoda. Posjet je otvorio prostor za razmjenu ideja o očuvanju autohtonih pasmina i ekološkoj certifikaciji proizvoda.

U Fattoriji Carsica Bajta istarski poljoprivrednici uživali su u tradicionalnom kraškom ručku pripremljenom od domaćih proizvoda, od suhomesnatih mesnih prerađevina iz vlastitog uzgoja do tradicionalne jote i lokalnih vina. Ovaj posjet pružio je uvid u zaokruženi proces proizvodnje, od uzgoja životinja do stvaranja finalnog proizvoda.
Studijsko putovanje završilo je obilaskom gospodarstva Zobec, poznatog po vlastitoj proizvodnji vrhunskog lososa. Sudionici su kušali riblje specijalitete i pivo proizvedeno od ječma iz vlastite proizvodnje, sjajan primjer održive i zaokružene poljoprivredne proizvodnje.
Razmjena znanja za snažniju poljoprivredu
Studijski posjet pokazao se iznimno korisnim za sve sudionike, posebice za poljoprivrednike koji su mogli izravno usporediti modele stočarske i mješovite proizvodnje, prepoznati prednosti takvih sustava i preuzeti ideje koje mogu primijeniti u vlastitom radu. Razmjena iskustava potvrdila je važnost umrežavanja i međunarodne suradnje u razvoju ruralnih sredina.

Ovo studijsko putovanje još jednom je potvrdilo kako dijeljenjem iskustava i primjera dobre prakse poljoprivreda može postati održivija, konkurentnija i snažniji temelj ruralnog razvoja.














