U portugalskom gradu Ourem, festival turističkog filma spojio je portugalska i istarska vina i maslinova ulja. Posjetiteljima festivala na dvodnevnom su masterclassu predstavljena istarska vina i maslinova ulja.

Vino i maslinovo ulje važan su dio turističke ponude, stoga ne iznenađuje činjenica kako su upravo ti proizvodi bili u centru pozornosti dva prijateljska festivala, Zagreb Tourfilm festivala i ART&TUR festivala u portugalskom gradu Ourem. Istarska i portugalska vina te extradjevičanska maslinova ulja predstavljena su na masterclassu u Zagrebu, a zatim dva tjedna kasnije i u Ouremu.

Odlazimo u Portugal i priču započinjemo u obiteljskoj vinariji Quinta do Montalto. Na imanju od pedesetak hektara, polovicu zauzimaju vinogradi. Proizvode petnaestak etiketa, ovisno o godini, a njihova je posebnost proizvodnja srednjovjekovnog vina, blenda bijelih i crnih sorti grožđa. Danas takvo vino proizvodi tek šest proizvođača i to u vrlo malim količinama.

U sklopu festivala gosti su osim filmova imali priliku posjetiti tamošnje atrakcije i uživati u tradicionalnim proizvodima i slasticama koje su dio turističke ponude.

Nakon niza odgledanih filmova ponovila se priča iz Zagreba. Istarska vina i maslinova ulja ovaj put za goste ART&TUR festivala.

 

Gostima se u Portugalu obratio i novi predsjednik Vinistre, Luka Rossi.

U Portugalu su prikupljena nova iskustva i kontakti koji su svakako dobra prilika za širenje istarske priče van granica lijepe naše.