S ciljem poticanja održivog razvoja lokalnog ribarstvenog i akvakulturnog područja i jačanja uloge ribarstvene zajednice Lagur Istarski švoj dodijelio je odluke o odabiru tri projekta za Mjeru 5, odnosno Organizaciju edukativnih događaja u svrhu jačanja svijesti o savjesnom korištenju ribarstvenih resursa te zaštiti mora i voda.

Iva Jekić, voditeljica LAGUR-a Istarski švoj ističe kako su dodijeljeno ukupno tri Odluke o odabiru za posljednju mjeru, Mjeru 5. i to u iznosu od gotovo 504 tisuće kuna za tri korisnika: Udruženje Obrtnika Poreč, Turističku zajednicu općine Vrsar i Ronilački klub Ugor iz Vrsara. Svi projekti doprinijet će promociji ribarstvenog područja LAGUR-a.

Tea Štifanić iz Turističke zajednice općine Vrsar pojašnjava kako se njihov projekt zove Jedi zdravo, čuvaj plavo, a usmjeren na razvoj pilot manifestacija na način da se bolje integrira turistički i ribarski sektor. Kroz taj će se projekt financirati razne edukativne aktivnosti kroz koje će ti ponuđači na manifestacijama zapravo naučiti na koji način nuditi nuditi lokalnu ribu u street food obliku i gdje ju nabavljati. S druge strane želimo naglasiti važnost konzumacije lokalne ribe, te kako očuvati more i okoliš.

Robert Velenik iz Udruženja obrtnika Poreč ističe kako su zadovoljni da je prepoznat njihov projekt u sklopu kojega će nabaviti novu opremu za kongresnu dvoranu koja nedostaje kako bi se organizirao edukativni skup za koji će biti izrađen i logo. Najvažniji cilj projekta je pomoć ribarstvu i obrtnicima kroz izradu studije s popratnim prezentacijama da se zna u kojem smjeru je ispravno ići sa razvojem ribarstva na Poreštini.

Milorad Harašić, predsjednik ronilačkog kluba Ugor iz Vrsara upozorava na sve veći broj zapuštenih ribarskih alata koji se nalaze na morskom dnu. Ističe siku Gljiva koja je zanimljiva destinacija za ronjenje i koja će se kroz ovaj projekt očistiti. Dobivena sredstva pomoći će u nabavi opreme za čišćenje.

Za raspisivanje natječaja LAGUR Istarski švoj 2017. godine dobio je na raspolaganje nešto više od 12 milijuna kuna iz omotnice Uprave za ribarstvo, Ministarstva poljoprivrede. Iva Jekić ističe kako su za ovu omotnicu pokušali strateški razmišljati i povezati sve mjere i projekte koji se financiraju. Naglašava jedan od najvažnijih ciljeva LAGURA, a to je povećanje potrošnje ribe u odgojno-obrazovnim ustanovama, a mjere i aktivnosti koje doprinose ostvarenju tog cilja planirane su unutar svih mjera u strategiji.

Prva mjera raspisana je 2018. godine. Radi se o mjeri za vizualni identitet obilježavanja nekih od ulaganja kao što su dostavna vozila s obavezom dostave ribe u vrtiće i škole te obilježavanje prodajnih mjesta sa minimalno 60% lokalnih proizvoda ribarstva i lokalne svježe ribe.

Druga mjera se također vezivala uz projekt More od malih nogu. Raspisana je 2019. godine a aktivnosti su bile bezane uz opremanje kuhinja u odgojno-obrazovnim instituacijama, odnosno raznim edukativnim radionicama i igrama za djecu koje su se odnosile na ribarstvo i ribarstvenu baštinu.

Kroz Mjeru 7. financirani su projekti rekonstrukcije i opremanja društvene infrastrukture. Radi se o četiri projekta za koja se očekuje da će biti dovršena do 2023. godine. Potporu su dobili Grad Pazin za rekonstrukciju i nadogradnju dječjeg odmarališta Špadići, Općina Vrsar za multimedijalni centar MORe MORe i Momperlon d.o.o. za Interpretacijski centar Ribarska kuća/Santa Marina.

Ribarska kuća u Santa Marini

Nakon toga raspisana je mjera za prodajna mjesta, odnosno kušaone i specijalizirana vozila koja je također povezana s vizualnim identitetom. Sva četiri projekta koja su financirana iz ove mjere imaju obavezu ili dostave lokalne svježe ribe u odgojno-obrazovne ustanove ili prodaje minimalno 60% lokalnih proizvoda ribarsva i svježe ribe na prodajnim mjestima koja će se opremiti ili rekonstruirati iz tih sredstava.

S Mjerom 5. zaključuje se programsko razdoblje 2014-2020 i kreće se u planiranje nove strategije Kroz ovih pet mjera financirat će se ukupno sedamnaest projekata na području djelovanja LAGURA, a njihovi rezultati očekuju se kroz nekoliko godina.