Netaknuta priroda, zelenilo i mir.. Savršeno mjesto za bijeg iz užurbane svakodnevice nalazi u podnožju planine Lisina, nedaleko od Mrkonjić Grada. Zelenkovac je mjesto u koje ćete se odmah zaljubiti.

Borislav Janković priča nam o početku priče Zelenkovca. Ovdje je bila jedna mala vodenica koju sam naslijedio od oca. Pošto sam slikar, prvotna ideja je bila napraviti atelje u toj vodenici. Onda se s dolascima ostalih umjetnika i raznim događanjima priča krenula širiti i dobivala sve veći društveni značaj.

Zašto nije otišao Boro?

Zelenkovac je 2003. godine proglašen Eko zonom što je pomoglo u njegovom očuvanju. Boro ističe kako se trude da priroda ne bude narušena, osim onog što je najneophodnije da bi čovjek tu boravio. Zašto nije otišao Boro ime je preuređene vodenice u koju je Boro smjestio svoju galeriju.

Preko 1660 vrsta gljiva i 1200 biljnih ljekovitih vrsta

Veliki dio svog vremena na Zelenkovcu provodi Branka Stojičić Ćoćkalo. Kad ne prikuplja ljekovito bilje, posjetiteljima nudi proizvode od njega. Branka nam priča kako je ljubav prema prirodi naslijedila od bake koja je bila travarka četrdeset godina. Ona je s travarstvom započela prije pet godina. Ističe kako je planina Lisina, koja se nalazi iznad Zelenkovca, poznata kao drugo po veličini stanište gljiva u Europi: determinirano je preko 1660 različitih vrsta. Također, tu raste 1200 različitih biljnih ljekovitih vrsta, a i izvora kažu ima koliko u godini dana. – ističe Branka i dodaje Ljekovito bilje, plodove i gljive berem na našoj planini Lisini i susjednoj planini Dimitor. Bilje sušim kao suhi ekstrakt za čaj. Zatim pravim razne tinkture, sirupe, sokove, meleme i ostale proizvode od ljekovitog bilja i šumskih plodova.

Osim ljekovitih trava, posjetitelji ovdje imaju priliku upoznati i kupiti ostale lokalne proizvode. Saša Tošić daje nam da kušamo njegovu medovaču. Kaže kako je ovdje koristi njegova rakija od  2013. godine.

Čarobna šuma privlači goste iz svih dijelova svijeta. Mnogi se zaljube u ovo mjesto i ostanu puno dulje nego što su planirali. Upoznali smo Nemanju Kljajića i Danicu Baf.

Nemanja je ovdje došao turistički i ostao raditi. Govori nam kako je ovdje upoznao mnogo dobrih ljudi i kako svi funkcioniraju kao obitelj. U Zelenkovac se zaljubila i Danica. Dolazak ovdje bio je  poklon od tate za 15. rođendan. Nakon što nije bila ovdje oko pet godina, ponovno se vratila i na Zelenkovcu opet uživa u čarima šume koje ističe kao najveću posebnost ovog mjesta.

Zelenkovac okuplja sve ljubitelje prirode i nudi jedan potpuno drugačiji doživljaj. Desetak bungalova čeka goste koji traže odmor u skladu s prirodom, daleko od gradske gužve.