Iz Europe je danas stigla dobra vijest za istarske vinare. Objavljena je presuda kojom se zadržava pravo da hrvatski vinari koriste naziv teran kao sorte vina na deklaracijama boca vina koje nose zaštićenu oznaku izvornosti Hrvatska Istra.

Riječ je o tužbi koju je podigla Slovenija protiv Europske komisije kojom je tražila poništenje Delegirane uredbe kojom je Republici Hrvatskoj dozvoljeno korištenje naziva teran kao sorte vina na deklaracijama boca vina iz Republike Hrvatske koje nose zaštićenu oznaku izvornosti Hrvatska Istra.

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković ističe –  S obzirom na značaj terana za istarsko i hrvatsko vinarstvo, opetovano smo od Europske komisije tražili adekvatno rješenje postojećeg problema. Delegiranom uredbom o kojoj je ovdje riječ ispravljena je nepravda s kojom su se istarski vinari suočili u svjetlu pristupanja Europskoj uniji, nakon više od pola tisućljeća mirne koegzistencije kraškog i istarskog terana i odgovarajućih postupaka označivanja vina u zajedničkim državama i državnim zajednicama, koje ćemo nastaviti i ubuduće. Ova presuda suda u Luxembourgu, kojom se slovenska tužba vezano za korištenje oznake teran pobija u svim točkama, potvrđuje da naši vinari imaju pravo koristiti svoju oznaku te je važna za Hrvatsku u ekonomskom smislu i smislu očuvanja dugogodišnje tradicije proizvodnje vrhunskih vina. Riječ je o intenzivnoj suradnji te zajedničkoj inicijativi i uspjehu Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva vanjskih poslova, Hrvatske gospodarske komore, Istarske županije i hrvatskih vinara.

Zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego ističe kako je ovakva presuda očekivana i kako je pobijedio zdrav razum. Govori kako se nada da je danas spor dobio svoj konačni epilog.

Teran je Istrijan! EU je još jednom potvrdila da istarski vinari sasvim zasluženo koriste naziv sorte grožđa teran za svoje vino sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra! Naši vinari mogu mirno spavati jer ovo je još jedna nagrada za sav trud i ljubav koji godinama ulažu u proizvodnju vrhunskoga vina, istaknuo je Flego te dodao: S druge strane, naše prijatelje Slovence najljepše molim da zatvorimo već jednom ovo poglavlje. Svako daljnje odugovlačenje spora vrlo je nezahvalno, posebice s obzirom na zastrašujuće okolnosti u kojima se vinari već mjesecima nalaze.  Pravo rješenje s obje strane granice je pomoć lokalnim vinarima, promocija naših krajeva i jačanje dobrosusjedskih odnosa. Opstanak svakog vinara je ključ oporavka europskog gospodarstvo u post-korona periodu koji nam slijedi.   

Flego je naglasio da je teran zasluženo dio istarskog identiteta i višestoljetne vinske tradicije te brend poznat diljem Europe.