Europska zaštićena oznaka izvornosti stigla je za još dva hrvatska proizvoda. Zagorski bagremov med i Zagorski štrukli od danas su upisani u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićeni na području cijele Europske unije. Ova oznaka na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u Europskoj uniji, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU.

Postupak zaštite Zagorskog bagremovog meda započeo je 2018. godine

Postupak zaštite naziva Zagorski bagremov med započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake izvornosti. Zemljopisno područje proizvodnje Zagorskog bagremovog meda obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda. Elementi specifičnosti Zagorskog bagremovog meda temelje se i na dugoj tradiciji pčelarstva, a jedna od značajnih povijesnih poveznica s proizvodnjom meda i voska na području Hrvatskog zagorja svakako je proizvodnja licitara i svijeća.

Zagorski bagremov med je proizvod od nektara bagrema (Robinia pseudoacaci), kao prevladavajuće biljne vrste te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja.. Karakteristike ovoga meda su svijetla boje koja se kreće od gotovo bezbojne preko svijetlo do slamnato žute, izražene bistrine, pri čemu ostaje dugo u tekućem stanju i rijetko kristalizira. Nema intenzivan miris, a miriši po bagremovu cvijetu i svježem vosku. Okus je srednje do jako sladak sa slabo izraženom kiselošću. Aroma je slaba do srednje postojana po vaniliji, bagremovu cvijetu, djevičanskom saću i svježem maslacu.

Starinska receptura

Postupak zaštite naziva Zagorski štrukli/Zagorski štruklji započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda Tradicija Zagorja Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla. Zemljopisno područje proizvodnje Zagorskih štrukli/Zagorskih štruklji obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i tradicionalnu recepturu, karakteristične za ovo zemljopisno područje i očuvane do danas.

Zagorskih štrukli/Zagorskih štruklji proizvode se po starom i prokušanom receptu posebnim postupkom uz korištenje tradicionalnih sastojaka. Posebnost pripreme sastoji se u načinu izrade tijesta, ručnom razvlačenju i punjenju tijesta nadjevom te oblikovanju gotovih Zagorskih štrukli/Zagorskih štruklji. Za ručno razvlačenje tijesta potrebna je posebna vještina i iskustvo jer je važno da se tijesto razvuče što tanje i ravnomjernije, a da se pri tom ne pokida.Karakterističnog su oblika jastučića, mekane su konzistencije u svježem obliku te bijelo-žute boje.

Specifikaciju proizvoda možete pronaći na poveznicama Zagorski bagremov med i Zagorski štrukli/Zagorski štruklji.

 

Više informacija o proizvodima zaštićenog naziva u EU nalazi se na poveznici.