U tijeku je ispitivanje prirodnih materijala s kojima će se graditi katamaran na elektropogon. Ideja je došla iz Kaštelira gdje će uskoro krenuti i priprema za izgradnju takvog plovila.

Ideja se kuhala dugo, a realizirana je uz pomoć EU fondova u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje. Istraživanje materijala koji će se koristiti u gradnji vrši se u improviziranom ispitnom centru koji se nalazi u sklopu radione. Nakon dovršetka, rezultati će biti na usluzi svima koji se žele upustiti u gradnju brodova od prirodnih materijala.

Materijali će se ispitivati do rujna kada bi trebalo započeti modeliranje katamarana. Nakon modela idu kalupi, a nakon toga kreće gradnja katamarana.

Unatoč situaciji s koronavirusom, u Kašteliru posla ne nedostaje. Marservis proizvodi vlastitu liniju od jedanaest plovila, od kojih četiri nose oznaku Hrvatske kvalitete.

Iz toga proizlaze i problemi zbog kojih je teško konkurirati na inozemnom tržištu. Mali kapaciteti i nedostatak radne snage otežavaju put na svjetsko tržište koje je zainteresirano za hrvatska plovila. Radi se punom parom, ali moglo bi se još i više.