Posjetili smo pogon Ribarske zadruge Istra. Što se sve tamo proizvodi i gdje se plasira riba iz našeg mora, saznajte u nastavku.

Nalazimo se u proizvodnom pogonu ribarske zadruge Istra koju je 2004. godine osnovalo devedesetak ribara sa sjeverozapadne obale Istre. Do udruživanja je došlo prvenstveno zbog želje ribara za meliorizacijom i unapređenja  njihovog položaja te stvaranja funkcionalne ribarske organizacije i izgradnje prihvatno-distributivnog centra za izvoz ribe.

2018. godine izgrađen je pogon u poslovnoj zoni Kaštelir-Labinci gdje se vrši otkup i prerada ribe. Riba se prerađuje po sezoni, odnosno kako se lovi, a osim za inozemna tržišta, svi su proizodi dostupni u Porečkoj veletržnici gdje se osim veleprodaje vrši i maloprodaja.

Ovo je samo jedan dio asortimana, sva riba i proizvodi dostupni su ovisno o sezoni i ulovu. Najnoviji proizvod, koji još uvijek nije izašao na tržište, je burger od kozica koji je nastao kao jedan od rezultata međunarodnog projekta Prizefish u kojem je Ribarska zadruga Istra jedan od četrnaest partnera.

Tržište je ove godine malo uzdrmano zbog situacije s pandemijom međutim kvaliteta jadranske ribe je prepoznata i vrlo tražena na domaćem i inozemnom tržištu. Iz zadruge pozivaju sve ribare s područja Istarske županije da se jave i na neki način uključe u njen rad.