Povodom Svjetskog dana životinja u more su vraćene dvije oporavljene glavate želve, Ivan i Dančea. Morske kornjače prepoznate su kao jedna od najugroženijih skupina na svijetu, a sve su uvrštene na IUCN-ov crveni popis. Glavata želva, naša najčešća morska kornjača nalazi se na listi osjetljivih.

Kroz Centrar za oporavak morskih kornjača prošlo ih je gotovo dvijesto koje su rehabilitirane i vraćene natrag u more. U pulskom akvariju o njima se brinu već dvadeset godina. Cilj Centra za oporavak morskih kornjača je sve ozlijeđene ili bolesne glavate želve koje dođu u Centar oporaviti i vratiti u prvobitno stanje. Mi se u Centru uvijek trudimo da se ophodimo s divljim životinjama onako kako bi one trebale živjeti u divljini. Trudimo se zapravo minimizirati taj utjecaj čovjeka, odnosno njegovo djelovanje ovdje u Centru. Da se u ponašanju kornjača, kad se one vrate natrag u more ništa ne promijeni. – pojašnjava nam Žana Moslavac iz pulskog akvarija.

Na tradicionalnoj jesenskoj manifestaciji vraćanja kornjača u more, umjetnica Elica Iljoska predstavila je nove, ručno izrađene i personalizirane suvenire na temu oporavljenih morskih kornjača koje će se prodavati u suvenirnici pulskog akvarija.