Od danas je otvoreno još jedno tržište za izvoz hrvatskih mesnih proizvoda, omogućen je slobodan izvoz u Ukrajinu. Tijekom Generalne skupštine Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) u Parizu, ove je godine finalizirano usklađivanje zahtjeva koji su sadržani u međunarodnom veterinarskom certifikatu. Tako od danas više nema veterinarsko-sanitarnih prepreka za izvoz mesnih proizvoda iz Hrvatske u Ukrajinu, a ukrajinsko nadležno tijelo ne traži poseban postupak odobravanja objekata za izvoz, već veterinarske certifikate koji prate pošiljke.

Ovo je rezultat dugogodišnjeg rada djelatnika Ministarstva poljoprivrede koji su dokazali da Hrvatska ima razvijen sustav sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane te je sigurna zemlja za izvoz prehrambenih proizvoda. Čestitam svima na dobro odrađenom poslu, zato smo i tu da uklonimo sve izvozne prepreke našim prehrambenim tvrtkama i stvorimo priliku da svoje vrhunske proizvode plasiraju na nova tržišta.“, – izjavio je ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Prije nekoliko godina hrvatske prehrambene tvrtke su iskazale interes za izvozom mesnih proizvoda u Ukrajinu, ali ukrajinski uvjeti za uvoz nisu bili u skladu s međunarodnim standardima koje propisuje referentna organizacija za proizvode životinjskog podrijetla. S takvim uvjetima naši proizvođači ne bi imali pristup ukrajinskom tržištu ili bi bio bitno otežan. Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je pregovore o veterinarsko-sanitarnim uvjetima temeljeći svoju poziciju na međunarodnim standardima i ekvivalentnosti kojom sustav kontrola koji se primjenjuje u EU i u Hrvatskoj pruža istu razinu sigurnosti i za Ukrajinu.

Unatoč činjenici da s Europskom komisijom pregovara o harmoniziranju svih veterinarsko-sanitarnih certifikata za izvoz svih zemalja članica EU u Ukrajinu, Ukrajna je pristala istovremeno voditi i bilateralne pregovore s Hrvatskom kako bi se ubrzao postupak i omogućio pristup hrvatskih proizvođača ukrajinskom tržištu.