Nezadovoljan trenutnom situacijom s plasmanom poljoprivrednih proizvoda, istarski poljoprivrednik Silvano Bartolić uputio je otvoreno pismo Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske i Istarske županije, Istarskoj županiji te načelniku Stožera civilne zaštite Istarske županije Dinu Kozlevcu.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Štovani,
od samog početka pratim Vaš rad i podržavam Vaše mjere svjestan situacije i trenutka u kojem se našla naša Županija i cijela Hrvatska.

Slobodan sam Vam se obratiti kao vlasnik malog OPG-a i dopredsjednik udruge Istarska Web Tržnica koja okuplja mikro i male poljoprivrednike s područja naše Županije .

Prije desetak dana donijeli ste odluku o zatvaranju tržnica. Prihvatio sam svjestan situacije i krenuo u borbu za prodaju svojih proizvoda putem interneta. Bavim se maslinarstvom i proizvodnjom povrća. Maslinovo ulje može čekati u bocama, ali povrće je sasvim druga priča i mora bit dostavljeno u roku od nekoliko sati. Tu kreću problemi svih istarskih vlasnika OPG-a. Prvo nejasnoće oko izdavanja propusnica, oko čega smo se zezali tri dana, a kasnije apsurdna ograničenja da možemo dostavljati samo na jednu lokaciju. Nemojte zaboraviti da se radi o osnovnim prehrambenim proizvodima: mlijeko i mliječni proizvodi, brašno, suhomesnati  proizvodi, med i povrće. Time ste ugrozili našu i egzistenciju naših kupaca.

U subotu ste djelomično otvorili tržnice. Opet ne vodeći računa o proizvođačima, ostavili nas u samoizolaciji na našim gospodarstvima. Dozvolili ste uvoz voća i povrća iz najugroženijih država (Italija , Španjolska) očito ne vodeći računa o zdravlju kupaca! Dok naše doma propada.

Za koji dan kreće proljetna sadnja sadnica i presadnica te cvijeća. Ako se HITNO nešto ne riješi  oko prodaje na tržnicama i sajmovima, naš višemjesečni trud i rad propada, a žitelji Istre uskraćeni da zasade svoje  vrtove i polja. Nemojte zaboraviti da je ove godine “ZIMA krenula 1.03. a ne 15.11.“, Odgodom plaćanja obaveza nismo ništa postigli nego nas vučete u propast, govorim za one ljude kojima je poljoprivreda primarna djelatnost i nemaju drugih prihoda.

Stoga Vas molim da u dogovoru s rukovoditeljima tržnica, Stožerom te proizvođačima dogovorite način prodaje !!! Želim naglasiti PROIZVOĐAČIMA koji žive od svog rada i time održavaju svoj OPG i obitelj na životu…. Zanemarite prekupce, švercere i penzionere kojima je to dodatna djelatnost!!!

Sa štovanjem  Silvano Bartolić & OPG.Bartolić