Kako bi se povećala svijest o značenju pčela za očuvanje prirodne ravnoteže i opstanak čovječanstva na današnji se dan od 2017. godine obilježava Svjetski dan pčela. Ujedinjeni narodi usvojili su rezoluciju koju je predložila Republika Slovenija, a prihvatile sve članice EU te ostale zemlje svijeta. Na današnji je dan 1734. godine rođen slavni slovenski zoolog Anton Janša, koji se u Sloveniji smatra jednim od pionira modernog pčelarstva.

U Hrvatskoj danas brojimo 443 tisuće registriranih pčelinjih zajednica, a s onima koje nisu evidentirane brojka dolazi do oko 500 tisuća. Godišnje se u Hrvatskoj proizvede oko 8 – 10 tisuća tona meda. U Istri se brojka kreće od 12 – 13 tisuća pčelinjih zajednica s kojima radi oko 420 pčelara.

Pčela je zaslužna za većinu bioraznolikosti na našem planetu, a 70% hrane koju koristimo nastaje upravo njenim oprašivanjem. Za mnoge su pčele i pčelarstvo velika nepoznanica. Za one koji žele naučiti više, sve informacije mogu pronaći u edukativnom gradskom pčelinjaku u Labinu koji je otvoren u rujnu prošle godine.

Na području Istre djeluje pet pčelarskih udruga; Udruga pčelara Pula, Labin, Lipa Pazin, Nektar Poreč i Udruga pčelara Bujštine. Osim što okupljaju pčelare iz svojih područja, rade i na informiranju i osvještavanju javnosti o pčelama i pčelarstvu.

Pčelari Bujštine svake godine postavljaju jumbo plakate kako bi povećali osvještenost o važnosti očuvanja pčela.