Na pulskoj tržnici otvorena je izložba starih razglednica i fotografija pod nazivom 120 godina pulske tržnice. Pulska tržnica i dalje služi svojoj prvotnoj namjeni, mjestu trgovine i susreta stanovnika Pule i okolice, a nevjerojatnoj povijesti svjedoče brojne stare fotografije i razglednice.

Pulska tržnica nalazi se u zgradi koja je prekrasan primjer secesijske arhitekture koju treba čuvati. Kao i cijeli grad, tržnica je svoj preobražaj doživjela za vladavine Habsburške Monarhije, kada se Pula od ribarskog gradića sabijenog između srednjovjekovnih zidina preobrazila u najvažniju luku na Jadranu. Krajem 19. stoljeća postojeće tržnice nisu mogle podmiriti apetite sve većeg broja stanovnika, stoga je početkom 20. stoljeća, za vrijeme gradonačelnika Lodovica Rizzija odlučeno da se uredi nova tržnica koja će zadovoljiti sve potrebe njenih građana.

Nova zgrada bila je plod suradnje inženjera J. L. Münza i arhitekta L. Nobilisa koji su izgradili zgradu tržnice u duhu secesije, kombinacijom željeza, čelika i armiranog betona. Izgrađena na tadašnjoj Piazzi Verdi, današnjem Trgu 1. svibnja, nova tržnica je počela s radom 1903. godine. 

Na službenom otvaranju izložbe prisutnima se obratio Goran Pereša, član uprave društva koje upravlja tržnicom objasnivši kako je pulska tržnica dio svakodnevnog života Puležana te pozvao sugrađane da pogledaju izložbu koja prikazuje drugačija lica pulske tržnice. U ime Povijesnog i pomorskom muzeja Istre nekoliko riječi rekao je i Gracijano Kešac, a dobre želje izložbi i tržnici uputio je i gosp. Ezio Pinzan, pročelnik UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije. Posljednja koja je uputila nekoliko prigodnih riječi nazočnima bila je Emina Popović Sterpin ispred UO za kulturu grada Pule  koja je naglasila kako je Tržnica od davnina središte gradskog života, njegov puls, ne samo mjesto kupovine već i okupljanja, druženja i susreta. Kustosica ove izložbe je Hana Žerić Šaponja, magistra povijesti koja radi u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre također kao kustosica.

Izložbu možete pogledati na 1. katu tržnice do 31. kolovoza 2023. godine.