Pulski jedriličarski klub Vega ugostio je 517 jedriličara iz cijele Europe na 31. međunarodnoj jedriličarskoj regati Sveti Nikola i drugom memorijalu Vladimir Barbić. Jedriličari se natječu u klasama Optimist, ILCA 7, ILCA 6 i ILCA 4. Radi se o jednoj od najposjećenijih regata koja je ujedno kvalifikacijska regata za svjetske jedriličarske ljestvice u olimpijskim klasama. Regata se održava pod pokroviteljstvom Grada Pule.

Jedriličare je vrijeme poslužilo prva dva dana te su klase ILCA odjedrile ukupno sedam plovova, dok je klasa Optimist odjedrila ukupno šest plova. Treći dan se zbog kiše nije jedrilo. Posebnost najmasovnije regate u ovom dijelu Europe jesu savršeni uvjeti za jedrenje u vrijeme kad većina Europe više ne jedri.

U najbrojnijoj klasi Optimist bilo su prijavljena 363 jedriličara, a pobjedu je odnio Bepo Duplančić iz splitskog JK Labuda dok je najbolja među djevojčicama bila Margherita Martarelli iz talijanskog SC Garda Salo. U konkurenciji jedriličara do 12 godina pobijedu su odnijeli jedriličari iz talijanskog CN Bardolino ASD, Paone Mittner u muškoj te Ginevra Rovaglia u ženskoj konkurenciji.

FOTO: JK Vega

U klasi ILCA 7 prvo mjesto odnio je Ukrajinac Valeriy Kudryashov, drugo Oskar Madonich, takožer iz Ukrajine, a treće Talijan Giovanni De Pauli. U klasi ILCA 6 pobjedio je Lovre Bakotić iz JK Split, drugo mjesto pripalo je Mađaru Sigmondu Somi, a treće Ukrajinki Sofiji Naumenko koja je ujedno bila i pobjednica među djevojkama. U klasi ILCA 4 najbolji je bio Talijan Lorenzo Ghirotti, srebro je osvojila Grkinja Tatiana Bougiatoti koja je bila najbolja među djevojkama, a broncu je osvojio Vito Fili iz pulske Vege.

FOTO: JK Vega

Kao i prošle godine, podijeljene su nagrade za najuspješniji klub u klasama Optimist i ILCA, prijelazni pehar u spomen na Vladimira Barbića, jednog od začetnika regate. U klasi Optimist, najbolji su bili jedriličari iz talijanskog Bardolina u sastavu Alberto Avanzini, Leandro Scialpi, Martino Paone Mittner i Ginevra Rovaglia. Prijelazni pehar u klasi ILCA drugi put za redom osvojili su jedriličari Vege, a u četvrorku se ubrajaju Vito Fili, Katja Rabak, Lea Rakovac  i Tedi Leonardelli.

FOTO: JK Vega

Bio je to i odličan vikend s dobrim vjetrom u jedra za sve koji su u Pulu došli zajedriti, i za one koji su sa sobom ponijeli nagrade, ali i za one koji će to učiniti na nekoj od budućih regati.