Ovaj je tjedan dvadesetak istarskih proizvođača posjetilo Bruxelles na poziv europarlamentarca Ivana Jakovčića. Sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji Organic and Origin o proizvodnji organske hrane s oznakom zemljopisnog podrijetla u Europskom parlamentu.

U svom govoru na konferenciji, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Phil Hogan naglasio je važnost vrednovanja izvornih i ekoloških proizvoda.

Nakon konferencije, u Europskom parlamentu rezao se istarski pršut, zasad jedini istarski proizvod zaštićen oznakom izvornosti na europskoj razini. Predstavljeni su i drugi proizvodi istarskih proizvođača, a među njima i maslinovo ulje koje je u postupku registracije.

Nakon Europskog parlamenta, istarski proizvođači predstavili su svoje proizvode i u restoranu Maison d’Istrie gdje gosti mogu kupovati proizvode iz kataloga Putujućeg festivala istarskih proizvoda.

Ovim festivalom istarski proizvođači dobili su priliku za promociju svojih proizvoda u srcu Europe. Posjet Bruxellesu je završio, ali istarska priča ostala je u briselskoj istarskoj hiži.