Prije deset godina nastala je manifestacija Dani otvorenih vrata agroturizama Istre. Održava se u studenom, a svake je godine sve popularnija.  Manifestaciju je pokrenula Agencija za ruralni razvoj Istre kako bi se popularizirala obiteljska gospodarstva.

Studeni je u Istri obilježen već tradicionalnim Danima otvorenih vrata agrotuzirama Istre. Ove je godine, svoja vrata otvorilo njih dvanaest. Već deset godina  u studenom nude menije po promotivnim cijenama.

Dani otvorenih vrata agroturizama Istre spajaju gastronomiju, kulturu i običaje. U sklopu manifestacije, svaki agroturizam nudi svoj meni. Svaki agroturizam ove godine ima i popratni sadržaj. Ljiljana Mekiš u ponudi ima svoju zimnicu i likere. Tu su i vina Romeo, Matiška i Matijašić te lavanda OPG-a Faraguna. U Staroj štali, gostima se nude vina In Sylvis, a u agroturizmu Pineta, proizvođači su sami došli promovirati svoje proizvode.

Posebnost agroturizama je u tome što okupljaju cijelu obitelj. Bez zajedništva ne bi bilo moguće opstati.

Vidimo da naši agroturizmi imaju što ponuditi. Spojili su poljoprivredu i turizam, svoje proizvode plasiraju na svome stolu. Gosti prepoznaju vrijednost domaće speže i uvijek se rado vraćaju.