Tijekom listopada u Vodnjanu se održava INTERNATURAL Changemaker’s festival. Posjetitelje očekuju brojne besplatne radionice, od izrade suhozida i lokvi do promocija i degustacija tradicionalne istarske kuhinje.

Udruga ISTARSKO- Ekomuzej iz Vodnjana, zajedno s partnerskom udrugom INFORMO  i učilištem INTERNATURAL pripremila je bogat program za ovogodišnji, treći po redu “INTERNATURAL Changemaker’s festival – festival teritorijalne regeneracije” u Vodnjanu – Dignano. Festival je započeo 30. rujna, a traje sve do 3. studenog. Posjetitelje očekuju brojne besplatne radionice, od izrade suhozida i lokvi do promocija i degustacija tradicionalne istarske kuhinje.

Festival INTERNATURAL potiče sudjelovanje svih članova zajednice, uključujući obitelji, djecu, roditelje, osobe s posebnim potrebama, nastavničko osoblje, poljoprivrednike i hobiste. Tematske radionice, kao što su onoterapija, agroforestry, ekološki uzgoj povrća, degustacija lokalnih proizvoda, participativni urbanizam, bumbarska kuhinja na inovatian način, saniranje bolesti drveća masline, inteligencija biljaka, SWOT analiza lokalne poljoprivrede i izrada lokalnog akcijskog plana za vinski sektor, samo su neke od radionica koje će pružiti priliku za učenje, dijalog i zajednički rad.

U fokusu ovogodišnjeg festivala je hrana kao središte kulture, a to će posjetitelji i sami moći potvrditi na brojnim degustacijama i gastro eventima koji će se održati u sklopu festivala. Također, festival je idealna prilika da posjetitelji svojim idejama doprinesu razvoju našeg područja i povežu se s cijelom zajednicom.

Ovogodišnjim festivalom želja je povezati zajednicu kroz vrijednosti koje ona ima – bilo prepoznate, bilo zaboravljene, bilo zanemarene – a svakako važne, bogate i vrijedne! Festivalom se želi istaknuti jedinstvene resurse koji su u ovom trenutku možda zanemareni, ali angažmanom svakog pojedinca biti će ponovno prepoznati.

Glavni cilj festivala i dalje ostaje poticanje dijaloga među članovima zajednice. Ove godine, festival je posebno usmjeren na promociju i vrednovanje tradicionalne hrane kao ključnog elementa kulturne ponude teritorija. Edukacije i kulturni, eno i gastro sadržaji bit će dostupni tijekom trajanja festivala kako bi se obogatio program i stvorile nove prilike za razvoj područja. Osim programa otvorenog za širu javnost, festival obuhvaća i aktivnosti s korisnicima i suradnicima: OŠ Vodnjan, dječjim vrtićem Vodnjan, Centrom za rehabilitaciju Pula, Centar za autizam Vodnjan, Dnevnim centrom za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula i udrugom roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije – Pula. Za njih je organizirana berba maslina, sadnja vrta, branje i prerada ljekovitog bilja te onoterapija.

“INTERNATURAL Changemaker’s festival – festival teritorijalne regeneracije” je dugoročni projekt razvoja teritorija koji teži povezivanju i osnaživanju zajednica. Festival organizira udruga ISTARSKO-Ekomuzej iz Vodnjana zajedno s udrugom INFORMO i učilištem INTERNATURAL, uz potporu Grada Vodnjana, Istarske županije, Good food good farming zajednice te Zaklade Istra.

Detaljan program radionica i prijave OVDJE ili na Facebook stranici udruge.

INTERNATURAL Changemaker’s festival – PROGRAM

Subota, 7.10. 2023.
10.00 – 15.00 – RADIONICA: Izrada suhozida
10.00 – 13.00 – RADIONICA: Participativni urbanizam: Edukativni park Vodnjan,

Nedjelja, 8.10. 2023.
10.00 – 15.00 – RADIONICA: Izrada suhozida
10.00 – 11.00 – RADIONICA: Važnost tla, zanimljivosti koje krije tlo i kako ga obogatiti – nauči i ponesi sadnicu o kojoj ćeš se brinuti kod kuće!
11.00 – 13.00 – ŠETNJA: Sakralna baština Vodnjana

Srijeda, 11.10.2023.
19.30 – 21.30 – ENOGASTRO EVENT: Priprema i degustacija istarske supe

Subota, 14.10.2023
10.00 – 15.00 – RADIONICA: Izrada lokve na Didaktičkoj farmi
10.00 – 12.00 – ŠETNJA: Interpretacijska šetnja kroz povijest maslina

Nedjelja, 15.10.2023.
10.00 – 15.00 – RADIONICA: Izrada lokve na Didaktičkoj farmi
17.00 – 17.30 – ENOGASTRO EVENT: Potencijal tradicijske gastronomije u turizmu 17.30 – 19.30 – ENOGASTRO EVENT: Vrsaranski amareti – tradicionalni recept, priprema i degustacija

Petak, 20.10.2023.
10.00 -12.30 – IZLOŽBE I PROJEKCIJE: Good food good farming – budi i ti dio promjene: Ozelenjavanje trga Statuta – otvorenje land art-a; Izložba radova osnovnoškolske djece, vrtića i osoba s posebnim potrebama;
19.00 – 20.00 – GLAZBA: Nastup harmonikaša OKUD Istra
20.00 – 20.15 – IZLOŽBE I PROJEKCIJE: Projekcija i prezentacija kratkog dokumentarnog filma Liliie Hrynchuk – Vodnjanske tradicijske igre
20.30 – 22.00 – ENOGASTRO EVENT: INTERNATURAL FOOD LAB – probajte uz našu istarsku kuhinju i specifičnu inozemnu

Subota, 21.10.2023.
10.00 – 12.00 – PREDAVANJE: Lokve – zašto su važne za okoliš i bioraznolikost, predavanje
10.00 – 12.00 – RADIONICA: Ekotisak – izradi svoju platnenu torbu ukrašenu bojama biljaka
13.00 – 13.30 – PREDAVANJE: Agrošumarstvo u praksi: reprezentativni primjeri agrošumarstva u Istri
13.30 – 15.30 – PREDAVANJE: Tartufi – od sadnice do plantaže

Nedjelja, 22.10.2023.
10.00 – 10.30 – RADIONICA: Ekotisak – izradi svoju platnenu torbu ukrašenu bojama biljaka – odmotavanje rezultata i preuzimanje;
10.30 – 12.00 – RADIONICA: Pokazna prezentacija recikliranja papira;
13.00 – 13.30 – RADIONICA: Inteligencija biljaka;
13.30 – 15.30 – ENOGASTRO EVENT: Microgreens – značaj, uzgoj i degustacija

Ponedjeljak, 23.10.2023.
18.00 – 21.00 – ENOGASTRO EVENT: Kreativna bumbarska kuhinja, prezentacija i degustacija

Petak, 3.11.2023.
9.00 – 16.00 – Okrugli stol – INTERNATURAL nositelji promjena za teritorijalnu regeneraciju